Benešovská muzejní noc 2024

18/5/2024 od 14:00

Muzejní noc je za dveřmi! A s ní také loutkové divadlo O Červené Karkulce, kterou v MUD* s autorskými loutkami zahraje Jan Amos Vaněk. Vlastní loutky si budou moct návštěvníci a návštěvnice vyrobit na workshopu loutkářství s pomocí edukátorů. Ve výstavních sálech v přízemí MUD* proběhnou dvě komentované prohlídky regionální výstavy Salon Benešovska 2024. A jedna bude dokonce pro děti! Večer bude slavnostně zahájena výstava studentských návrhů VOŠ a SZeŠ Benešov na úpravy muzejního dvorku, na které naváže koncert Melodio se zpěvačkou Shimonou Maškovou.

14:00–17:00 a 19:00–21:00 filmová VR projekce Tmání (exkluzivně zdarma)
14:00 komentovaná prohlídka pro děti výstavou Salon Benešovska 2024
kdykoliv od 14:30 do 17:00 rodinný workshop loutkářství
16:00 komentovaná prohlídka výstavou Salon Benešovska 2024
17:00 loutkové divadlo O Červené Karkulce
18:00 slavnostní zahájení studentské výstavy + koncert Melodio se Shimonou Maškovou

Filmová VR projekce Tmání je během muzejní noci exkluzivně zdarma. Kapacita jsou 4 místa na jeden časový slot. Promítáme vždy v celou hodinu, poslední projekce ve 21:00. Rezervujte se na recepci MUD*.

Vstupné dobrovolné

818-more-1.webp 818-more-2.webp 818-more-3.webp 818-more-5.webp
818-side.webp

O KRAJI: PRAXE, LIBOST, UŽITEK

Salon Benešovska v MUD*

20/3/2024—19/5/2024

Vernisáž 19/3/2024/19h

Salony Benešovska pravidelně představují tvorbu z kraje mezi řekou a horou. Letošní přehlídka připomene design důvěrně známých předmětů i díla aktérů*ek na poli užitého umění.

Ročník 2024 nese podtitul O kraji: praxe, libost, užitek a uvádí novou koncepci regionálních přehlídek v Muzeu umění a designu Benešov (MUD*). Dosavadní multimediální výstavy (malba, socha, design a další) nahradí přesněji profilované zaměření Salonu. Pravidelně se v MUDu budou střídat výstavy zaměřené na design a užité umění s přehlídkami volné tvorby regionu. Toto rozdělení Salonu umožní hlubší výzkum specifik dané lokality v historickém kontextu.

772-more-1.webp 772-more-2.webp 772-more-3.webp 772-more-4.webp 772-more-5.webp 772-more-6.webp 772-more-7.webp 772-more-9.webp
Více

Zacílení na produktový design tak letos přináší do výstavních sálů některé z nejznámějších předmětů vyráběných na Benešovsku. Protože exaktní geografické měřítko není nejdůležitějším kritériem, mohou ve výběru figurovat například kuchyňské nože z Kovodružstva Sedlčany. Mezi příbuzné objekty dlouhodobě formující každodennost v (nejen) celorepublikovém měřítku rozhodně patří i nářadí z produkce bystřického Narexu. Týnecká Jawa reprezentuje technologickou sofistikovanost a tradici spolupráce s designéry v oboru dopravních prostředků. V této „produktové“ linii Salonu představíme také činnost písmolijny Displaay založené Benešovanem Martinem Váchou, grafický design Pavla Procházky, komerční fotografie Františka Provazníka a inovativní design běžných předmětů od umělce a designéra Miroslava Stibůrka.

Mapování individuální tvorby na hranici řemesla a užitého umění je věnovaná druhá linie Salonu. Návštěvnictvo se seznámí s malbou na hedvábí a tapiseriemi absolventky UMPRUM Brigity Krumphanzlové, různorodé způsoby práce se dřevem představí díla Jiřího Krumphanzla, Jana Amose Vaňka, Jana Lamra a Ivana Balaty, hru s formou a konceptem bez ohledu na materiál nalezneme v pracích Karolíny Auzké. Vladimír Rozkovec vystaví drobné práce z kůže, designér Oldřich Sládek šperky. K vidění budou také stolky s tavenou deskou z odpadového skla multidiscipli­nárního umělce a designéra Jana Čiháka. Výstavní sály ozvláštní tvorba Kateřiny Zadákové a jedno speciální dílo Václava Vlka.

Benešovský salon 2024 představí nejen tvůrce*kyně vybrané na základě open callu v kombinaci s důležitými producenty regionu, ale v rámci výzvy „Hledá se grafický design v Benešově“ zaznamená také vizuální atmosféru města. Samozřejmostí je regionální spolupráce na grafické podobě výstavy i na dalších doprovodných aktivitách.

Kurátorský tým: Anna Sejková, Karolína Varvařovská a Pavel Liška
Fotografie z výstavy a vernisáže: František Provazník

banner_web.gif

interaktivní galerijní expozice TMÁNÍ

první český animovaný VR film

10/4/2024—9/6/2024

Vernisáž 9/4/2024/19h

Šímova síň se až do začátku června mění v promítací místnost, kde máte příležitost zhlédnout ve speciálních VR brýlích interaktivní autobiografický animovaný film režiséra Ondřeje Moravce, který sklízí úspěchy v Česku i v zahraničí. VR film, nesoucí podtitul Vykřičte své vnitřní démony, přináší nejen hluboký vhled do „temné noci duše“, ale i naději a cestu, jak se s nemocí vyrovnat. Na této cestě provází diváka hlavní hrdina Ondřej. Sdílíme jeho pocity při prvních depresivních epizodách na rodinném výletě v dětství, na univerzitě při snaze o perfektní výsledky, i později v práci při každodenních zápasech s depresivním „tmáním". Spolu s ním divák prochází interaktivním příběhem, může se doslova dotknout jeho světa a podat hrdinovi pomocnou ruku. Film umožňuje na chvíli zažít a pochopit, jaké to je žít s touto nemocí, a jaké mechanismy mohou lidé s depresí využít, aby se cítili lépe. Ondřej zjišťuje, že jeho cestou k boji s depresí je jeho vlastní hlas. Film Tmání otevírá debatu o bolestech duše, nabízí terapeutický účinek i naději, že i s nemocí jakou je deprese, lze vést plnohodnotný život.

PŘEHRÁT TRAILER

VSTUPNÉ: základní 100 Kč, snížené: 50 Kč (vhodné od 13+); osobně na recepci muzea i on-line ZDE

Více

Interaktivní film Tmání se ovládá hlasem a pohybem. Byl vybrán do soutěžní sekce Venice Immersive na MFF v Benátkách a byl nominovaný v kategorii nejlepší animovaný film v soutěži Český lev 2022. Promítáme ho vždy v celou hodinu, poslední projekce v 17.00. Kapacita jsou 4 místa na jeden časový slot.

Producent filmu: Frame Films
Koproducenti filmu: NowHere Media, Brainz Immersive
Finanční podpora: Státní fond kinematografie, Unity for humanity, Medienboard Berlin Brandenburg, Filmtalent Zlín, O2, O2 Chytrá škola, Next Generation EU, Národní plán obnovy Ministerstva kultury ČR

769-side.webp

ORTEN

scénické pásmo z díla Jiřího Ortena

30/5/2024 od 17:30

Básníku Jiřímu Ortenovi bylo souzeno pouhých dvaadvacet let. Přesně. Odkázal nám dílo neobyčejné krásy a čistoty i svědectví kruté, nelítostné doby. A je třeba tento odkaz ctít, právě dnes, měli bychom si být vědomi historických paralel, nenaslouchat lžím, demagogiím a v básnickém slovu vnímat poselství.

Kapacita omezena (jen 30 míst). REZERVACE ZDE

819-more-1.webp 819-more-2.webp 819-more-3.webp 819-more-4.webp
Více

Jiří Orten, vlastním jménem Jiří Ohrenstein, český básník. Narodil se v Kutné Hoře jako druhý syn manželů Eduarda a Berty Ohrensteinových. V letech 1929–1936 navštěvoval místní reálku. Na dramatickém oddělení Státní konzervatoře hudby, kam vstoupil v roce 1937, absolvoval tři ročníky. Studia přerušil koncem školního roku 1939–1940, kdy byl kvůli svému židovskému původu nucen odejít. Po svém vyloučení publikoval pod cizími jmény: Karel Jílek, Jiří Jakub. Aktivně se podílel na přípravě recitačních večerů a studentského divadla; to uvedlo mimo jiné Ortenovu dramatizaci Jammesova Anýzového jablka. Pro svou básnickou činnost si zvolil pseudonym Jiří Orten. Debutoval v Mladé kultuře a Haló novinách (1936), kde po určitý čas redigoval rubriku mladých. Kromě toho přispíval do časopisů Hej rup !, Eva, Rozhledy, Čteme, Kritický měsíčník a jiných. V halasovské edici První knížky v nakladatelství Václava Petra mu vyšla o tři roky později prvotina Čítanka jaro. Uveřejnil ji pod jménem Karel Jílek, s nímž spojil i další sbírku veršů, kterou mu Petrovo nakladatelství vydalo pod názvem Cesta k mrazu. Soukromý tisk Zdeňka Urbánka k Novému roku 1941 – rozsáhlá báseň Jeremiášův pláč – byl již podepsán jménem Jiří Jakub stejně jako sbírka Ohnice, kterou do edičního plánu Melantrichu zařadil v témže roce A. M. Píša. Sbírka Ohnice se tak stala poslední knížkou, jejíhož uvedení se autor dožil. Sám sice ještě uspořádal dvě sbírky – Elegie a Scestí – ale ty se mohly objevit na knižních pultech až po válce. Poté, co mu v roce 1936 zemřel otec a co jeho starší bratr Ota odešel do Anglie, stal se Jiří oporou matce a malému bratrovi Zdeňkovi. I toto pouto bylo narušené tím, že Orten nesměl opouštět území Prahy. Spolu s básníkem Hanušem Bonnem pracoval v Židovské náboženské obci. Pozoruhodným svědectvím o Ortenově životě jsou tři knihy jeho deníků – Modrá, Žíhaná a Červená, do nichž si zaznamenával své postřehy, básně i výpisky z četby v období od 10. ledna 1938 až do osudného 30. srpna 1941, kdy byl zachycen projíždějící německou sanitkou. Následkům těžkého zranění podlehl 1. září 1941 ve věku dvaadvaceti let.

Akce proběhne ve sklepení MUD*. Kapacita omezena.
Účinkují žáci a žákyně literárně-dramatického oboru ZUŠ Marie Podvalové.

Vstupné dobrovolné

FOTO: Tom Rimpel

819-side.webp

VEDOUCÍ ODBORNÉHO ODDĚLENÍ

Hledáme posilu do týmu!

23. 4. 2024

Hledáte práci v kultuře? Máte zkušenosti s vedením a zápal pro umění? Otevíráme novou pozici „vedoucího odborného oddělení“. Uzávěrka přihlášek je 2. června 2024.

Jedná se o práci v Benešově na plný úvazek na dobu určitou (1 rok) s potenciálem prodloužení na dobu neurčitou. Předpokládaný nástup ideálně na začátku letních prázdnin (nebo dle dohody). Platové ohodnocení v platové třídě 10 podle základní platové tabulky dle nařízení vlády.

Více

POŽADAVKY
• VŠ vzdělání humanitního nebo uměleckého směru, nejlépe magisterský studijní program v oborech dějiny umění, kurátorská studia či příbuzné obory
• Odborná znalost lokální i mezinárodní umělecké scény se zaměřením na 20. a 21. století
• nejméně 3 roky praxe ve vedoucí funkci v galerijní/muzejní instituci (v příspěvkových organizacích výhodou)
• řídící, komunikační a organizační schopnosti, samostatnost a zároveň ochota spolupracovat s ostatními kolegy a kolegyněmi
• aktivní znalost jednoho světového jazyka (nejlépe AJ) – znalost dalšího jazyka vítána

NÁPLŇ PRÁCE
• vedení odborného oddělení (kurátoři, edukátoři, PR)
• odpovědnost za přípravu a realizaci střednědobé (stálé) expozice ze sbírek MUD*
• metodické vedení, dohled a spolupráce na výstavních a jiných muzejních projektech a odborných doprovodných programech
• komunikace a spolupráce s jinými kulturními, vědeckými a vzdělávacími institucemi
• příprava výstavních plánů a výstavní dramaturgie ve spolupráci s kurátory sbírek
• vlastní odborná práce, tvorba výstav, publikací apod.
• spoluúčast při tvorbě konceptu činnosti MUD* a určování jeho vizí
• dohled nad ediční činností MUD*
• koordinace mediálních výstupů MUD *ve spolupráci s PR

Více ZDE

FORMULÁŘ souhlas se zpracováním osobních údajů

817-side.webp

PŘIHLÁŠKY DO PŘÍMĚSTSKÝCH TÁBORŮ PRODLOUŽENY

Na co se vaše děti mohou v létě těšit?

Minulý rok jsme při EXPEDICI hledali inspiraci nejen v rozmanité přírodě, fauně a floře, ale i v pestré paletě kultur, s jejich zvyky a moudrostí, a pokusili se ji zhmotnit. A protože se taková expedice kolem světa nedá stihnout za týden, rozhodli jsme se pokračovat v tomto objevování i letos. Tentokrát se podíváme například do Jižní Ameriky, navážeme na cestovatele Hanzelku a Zikmunda v Africe, odskočíme si ke klokanům… a ještě mnohem dál, ale to už bude překvapení. Program si klade za cíl přiblížit různé pohledy na svět. Jak se promítá krajina do mytologie, způsobu života, rituálů, předmětů a umění v různých částech světa. Nabízí tak lehkou ochutnávku z poznatků archeologie, historie, antropologie či ekologie prostřednictvím tvorby. Důraz klademe nejen na samostatnou práci, ale i v týmech.

Může být sama příroda umělkyní? Jaká se v ní skrývají umělecká díla? Pozorováním přírody, jejich procesů v krajině se zabývala také výtvarnice SILVIA BILLETER, která u nás v muzeu bude mít v prázdninový čas výstavu. Inspirováni jejími pohledy, zasvětíme táborové dobrodružství citlivému naslouchání krajině kolem nás. Vyzkoušíme si nejrůznější grafické techniky, budeme experimentovat se soutisky, zakusíme možnosti knihtisku a vytvoříme si třeba i vlastní autorskou knihu, cestovní deník. Přidej se k nám na tvůrčí průzkumnickou­ cestu!

801-more-1.webp 801-more-2.webp
Více

Příměstské tábory jsou určené dětem od 7 do 15 let. Programy probíhají od pondělí do pátku, vždy od 8:30 do 16:00. Cena za turnus je 3 500 Kč/dítě, zahrnuje materiálové, personální a organizační zajištění, pitný režim, stravu 3× denně (oběd a dvě svačiny), pojištění a jednodenní výlet. V případě přihlášení více dětí z jedné rodiny nabízíme sourozeneckou slevu ve výši 200 Kč na každé další dítě.

Termíny Expedice II:
PT1: 15.–⁠ 19. 7. 2024
PT2: 29. 7.–⁠2. 8. 2024

Termíny Putování krajinou Silvie Billeter:
PT3: 5.–⁠ 9. 8. 2024
PT4: 19.–⁠23. 8. 2024

Podepsanou a naskenovanou přihlášku posílejte do 31. května 2024 na info@mudbenesov.cz.

01 Závazná přihláška včetně informace pro rodiče ZDE
02 Bezinfekčnost ZDE
03 Zdravotní způsobilost ZDE
04 Souhlasy ZDE

801-side.webp

Edukační programy MUD*

školní rok 2023/2024

Pro školní skupiny realizujeme v průběhu roku galerijní edukační programy k právě probíhajícím výstavám. Edukační programy přizpůsobujeme dle věku dětí, žáků a studentů. Obsah i formu muzejních vzdělávacích programů se snažíme přizpůsobit věku školáků, takže k nám mohou bez obav nejenom děti z mateřinek a žáci základních škol, ale těšíme se také na studenty škol středních. Trvají od 45 minut do 120 minut, ale je možné se domluvit i na jiné časové dotaci. Cena těchto programů se odvíjí od délky programů: 30 Kč / 50 Kč za žáka. Pedagogický doprovod je vždy zdarma. Muzejní edukátoři jsou tu pro školní skupiny k dispozici každý všední den od 9 do 14. (Změna časů je po domluvě možná).

ZDE představujeme jejich anotace a nástin programů, jejichž součástí je komentovaná prohlídka výstavy a reflektovaná tvůrčí část.

Pokud byste si chtěli zpestřit výuku, můžete vyučování přesunout do vybraných prostor MUD*.

515-more-1.webp 515-more-2.webp 515-more-3.webp
Více

V případě zájmu neváhejte kontaktovat naše edukátory, emailem či telefonicky.

Anna Hůlková / 720 826 593 / hulkova@mudbenesov.cz

Martin Vlček / 601 073 514 / vlcek@mudbenesov.cz

515-side.webp