Jan Krůta: Do Tramtárie, světa kulatého, i hlubin času minulého

Autorské čtení

14/5/2024 od 18:00

V rámci doprovodného programu k výstavě Salon Benešovska 2024 nabízíme autorská čtení regionálních spisovatelů. Druhé setkání bude patřit spisovateli, textaři, scénáristovi a nakladateli Janu Krůtovi, který nám bude číst ze svých knih Dopisy z Tramtárie, Můj domov–můj svět a Krůtí brko (Kousky času). Vstupné dobrovolné

816-more-1.webp 816-more-2.webp 816-more-3.webp
816-side.webp

Salon Benešovska 2024

videoreport z vernisáže

20/3/2024—19/5/2024

Vernisáž 19/3/2024/19h

SALON BENEŠOVSKA 2024 / O KRAJI: PRAXE, LIBOST, UŽITEK
Kurátorský tým: Anna Sejková, Pavel Liška a Karolína Varvařovská
Grafický design: Martin Procházka
Fotograf vernisáže a výstavy: František Provazník
Video: Barbora Aradská
Hudba na vernisáži: Šlahouni

Více

Projekt byl spolufinancován z prostředků Ministerstva kultury.

interaktivní galerijní expozice TMÁNÍ

první český animovaný VR film

10/4/2024—9/6/2024

Vernisáž 9/4/2024/19h

Šímova síň se až do začátku června mění v promítací místnost, kde máte příležitost zhlédnout ve speciálních VR brýlích interaktivní autobiografický animovaný film režiséra Ondřeje Moravce, který sklízí úspěchy v Česku i v zahraničí. VR film, nesoucí podtitul Vykřičte své vnitřní démony, přináší nejen hluboký vhled do „temné noci duše“, ale i naději a cestu, jak se s nemocí vyrovnat. Na této cestě provází diváka hlavní hrdina Ondřej. Sdílíme jeho pocity při prvních depresivních epizodách na rodinném výletě v dětství, na univerzitě při snaze o perfektní výsledky, i později v práci při každodenních zápasech s depresivním „tmáním". Spolu s ním divák prochází interaktivním příběhem, může se doslova dotknout jeho světa a podat hrdinovi pomocnou ruku. Film umožňuje na chvíli zažít a pochopit, jaké to je žít s touto nemocí, a jaké mechanismy mohou lidé s depresí využít, aby se cítili lépe. Ondřej zjišťuje, že jeho cestou k boji s depresí je jeho vlastní hlas. Film Tmání otevírá debatu o bolestech duše, nabízí terapeutický účinek i naději, že i s nemocí jakou je deprese, lze vést plnohodnotný život.

PŘEHRÁT TRAILER

VSTUPNÉ: základní 100 Kč, snížené: 50 Kč (vhodné od 13+); osobně na recepci muzea i on-line ZDE

Více

Interaktivní film Tmání se ovládá hlasem a pohybem. Byl vybrán do soutěžní sekce Venice Immersive na MFF v Benátkách a byl nominovaný v kategorii nejlepší animovaný film v soutěži Český lev 2022. Promítáme ho vždy v celou hodinu, poslední projekce v 17.00. Kapacita jsou 4 místa na jeden časový slot.

Producent filmu: Frame Films
Koproducenti filmu: NowHere Media, Brainz Immersive
Finanční podpora: Státní fond kinematografie, Unity for humanity, Medienboard Berlin Brandenburg, Filmtalent Zlín, O2, O2 Chytrá škola, Next Generation EU, Národní plán obnovy Ministerstva kultury ČR

769-side.webp

VEDOUCÍ ODBORNÉHO ODDĚLENÍ

Hledáme posilu do týmu!

23. 4. 2024

Hledáte práci v kultuře? Máte zkušenosti s vedením a zápal pro umění? Otevíráme novou pozici „vedoucího odborného oddělení“. Uzávěrka přihlášek je 2. června 2024.

Jedná se o práci v Benešově na plný úvazek na dobu určitou (1 rok) s potenciálem prodloužení na dobu neurčitou. Předpokládaný nástup ideálně na začátku letních prázdnin (nebo dle dohody). Platové ohodnocení v platové třídě 10 podle základní platové tabulky dle nařízení vlády.

Více

POŽADAVKY
• VŠ vzdělání humanitního nebo uměleckého směru, nejlépe magisterský studijní program v oborech dějiny umění, kurátorská studia či příbuzné obory
• Odborná znalost lokální i mezinárodní umělecké scény se zaměřením na 20. a 21. století
• nejméně 3 roky praxe ve vedoucí funkci v galerijní/muzejní instituci (v příspěvkových organizacích výhodou)
• řídící, komunikační a organizační schopnosti, samostatnost a zároveň ochota spolupracovat s ostatními kolegy a kolegyněmi
• aktivní znalost jednoho světového jazyka (nejlépe AJ) – znalost dalšího jazyka vítána

NÁPLŇ PRÁCE
• vedení odborného oddělení (kurátoři, edukátoři, PR)
• odpovědnost za přípravu a realizaci střednědobé (stálé) expozice ze sbírek MUD*
• metodické vedení, dohled a spolupráce na výstavních a jiných muzejních projektech a odborných doprovodných programech
• komunikace a spolupráce s jinými kulturními, vědeckými a vzdělávacími institucemi
• příprava výstavních plánů a výstavní dramaturgie ve spolupráci s kurátory sbírek
• vlastní odborná práce, tvorba výstav, publikací apod.
• spoluúčast při tvorbě konceptu činnosti MUD* a určování jeho vizí
• dohled nad ediční činností MUD*
• koordinace mediálních výstupů MUD *ve spolupráci s PR

Více ZDE

FORMULÁŘ souhlas se zpracováním osobních údajů

817-side.webp

PŘIHLÁŠKY DO PŘÍMĚSTSKÝCH TÁBORŮ PRODLOUŽENY

Na co se vaše děti mohou v létě těšit?

Minulý rok jsme při EXPEDICI hledali inspiraci nejen v rozmanité přírodě, fauně a floře, ale i v pestré paletě kultur, s jejich zvyky a moudrostí, a pokusili se ji zhmotnit. A protože se taková expedice kolem světa nedá stihnout za týden, rozhodli jsme se pokračovat v tomto objevování i letos. Tentokrát se podíváme například do Jižní Ameriky, navážeme na cestovatele Hanzelku a Zikmunda v Africe, odskočíme si ke klokanům… a ještě mnohem dál, ale to už bude překvapení. Program si klade za cíl přiblížit různé pohledy na svět. Jak se promítá krajina do mytologie, způsobu života, rituálů, předmětů a umění v různých částech světa. Nabízí tak lehkou ochutnávku z poznatků archeologie, historie, antropologie či ekologie prostřednictvím tvorby. Důraz klademe nejen na samostatnou práci, ale i v týmech.

Může být sama příroda umělkyní? Jaká se v ní skrývají umělecká díla? Pozorováním přírody, jejich procesů v krajině se zabývala také výtvarnice SILVIA BILLETER, která u nás v muzeu bude mít v prázdninový čas výstavu. Inspirováni jejími pohledy, zasvětíme táborové dobrodružství citlivému naslouchání krajině kolem nás. Vyzkoušíme si nejrůznější grafické techniky, budeme experimentovat se soutisky, zakusíme možnosti knihtisku a vytvoříme si třeba i vlastní autorskou knihu, cestovní deník. Přidej se k nám na tvůrčí průzkumnickou­ cestu!

801-more-1.webp 801-more-2.webp
Více

Příměstské tábory jsou určené dětem od 7 do 15 let. Programy probíhají od pondělí do pátku, vždy od 8:30 do 16:00. Cena za turnus je 3 500 Kč/dítě, zahrnuje materiálové, personální a organizační zajištění, pitný režim, stravu 3× denně (oběd a dvě svačiny), pojištění a jednodenní výlet. V případě přihlášení více dětí z jedné rodiny nabízíme sourozeneckou slevu ve výši 200 Kč na každé další dítě.

Termíny Expedice II:
PT1: 15.–⁠ 19. 7. 2024
PT2: 29. 7.–⁠2. 8. 2024

Termíny Putování krajinou Silvie Billeter:
PT3: 5.–⁠ 9. 8. 2024
PT4: 19.–⁠23. 8. 2024

Podepsanou a naskenovanou přihlášku posílejte do 31. května 2024 na info@mudbenesov.cz.

01 Závazná přihláška včetně informace pro rodiče ZDE
02 Bezinfekčnost ZDE
03 Zdravotní způsobilost ZDE
04 Souhlasy ZDE

801-side.webp

Edukační programy MUD*

školní rok 2023/2024

Pro školní skupiny realizujeme v průběhu roku galerijní edukační programy k právě probíhajícím výstavám. Edukační programy přizpůsobujeme dle věku dětí, žáků a studentů. Obsah i formu muzejních vzdělávacích programů se snažíme přizpůsobit věku školáků, takže k nám mohou bez obav nejenom děti z mateřinek a žáci základních škol, ale těšíme se také na studenty škol středních. Trvají od 45 minut do 120 minut, ale je možné se domluvit i na jiné časové dotaci. Cena těchto programů se odvíjí od délky programů: 30 Kč / 50 Kč za žáka. Pedagogický doprovod je vždy zdarma. Muzejní edukátoři jsou tu pro školní skupiny k dispozici každý všední den od 9 do 14. (Změna časů je po domluvě možná).

ZDE představujeme jejich anotace a nástin programů, jejichž součástí je komentovaná prohlídka výstavy a reflektovaná tvůrčí část.

Pokud byste si chtěli zpestřit výuku, můžete vyučování přesunout do vybraných prostor MUD*.

515-more-1.webp 515-more-2.webp 515-more-3.webp
Více

V případě zájmu neváhejte kontaktovat naše edukátory, emailem či telefonicky.

Anna Hůlková / 720 826 593 / hulkova@mudbenesov.cz

Martin Vlček / 601 073 514 / vlcek@mudbenesov.cz

515-side.webp