ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Bazilika minor sv. Petra a Pavla

Nepřístupný
Kontakty

Vyšehrad - ul. Štulcova
Praha 2

telefon +420 241410348


email  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
WEB 

Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon NE Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa ANO Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Vstup:

Bazilika Sv. Petra a Pavla je dominantou vyšehradského areálu. Od svého založení v 11. století prošla řadou přestaveb, poslední podoba fasády je novogotická.

Před chrámem chybí nájezd na chodník (obrubník výška 4-7 cm). Nájezd vlevo od vstupu nelze použít, průchod (šířka 72 cm) po chodníku zužuje vzrostlý strom a komplikuje výrazný příčný sklon (10 %). Přilehlá vozovka má povrch z hrubé dlažby, povrch chodníku tvoří mozaiková dlažba.

U vstupu do baziliky jsou +4 schody. Vchodové dveře jsou dvoukřídlé (šířka 2x 104 cm) a otevírají se dovnitř. Ve dveřích je nízký kamenný práh (výška 2 cm). K dispozici jsou mobilní ližiny, zvonková signalizace pro přivolání personálu však u dveří chybí. Vstupní prostor (předsíň), kde se nachází pokladna (pult výška 113), oddělují od hlavní chrámové lodi dvoukřídlé dveře (šířka 84 cm, vedlejší křídlo šířka 85 cm), otevírají se mechanicky směrem ven.

Interiér:

Interiéry baziliky přístupné pro veřejnost jsou v jedné výškové úrovni. Do chrámové klenotnice, v níž se nachází stálá expozice šperků a vzácných tkanin ze sbírek Vyšehradské kapituly, vedou jednokřídlé dveře (šířka 100 cm). Přístup do klenotnice je bez převýšení.

Výtah:

Výtah není k dispozici.

WC:

Hygienické zázemí není k dispozici.

Veřejné toalety se nacházejí v ulici Štulcova za Vyšehradským hřbitovem. Upravená kabina WC určená osobám s omezenou schopností pohybu je součástí oddělení WC ženy. Vstupní dveře na toalety jsou jednokřídlé (šířka 90 cm) a otevírají se mechanicky ven. Následuj chodba (šířka 111 cm, délka 370 cm) s umyvadly. Rozměrově nedostatečná kabina (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 168 cm, hloubka 128 cm) je volně přístupná. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené, otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 100 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem. V kabině chybí umyvadlo.

Parkování:

Nejbližší vyhrazené stání je před budovou Jedličkova ústavu (mezi Leopoldovou a Táborskou bránou) na malém parkovišti.

Poznámky:

Mapováno 5/2016

Galerie:
Bazilika minor sv. Petra a Pavla   Bazilika minor sv. Petra a Pavla   Bazilika minor sv. Petra a Pavla   Bazilika minor sv. Petra a Pavla   Bazilika minor sv. Petra a Pavla
Mapa