ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Břevnovský klášter

Částečně přístupný
Kontakty

Markétská 1/28
Praha 6

telefon +420 220406111


email  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
WEB 

Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy ANO Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Vstup:

Klášterní komplex benediktinského arciopatství v Břevnově leží v údolí, kde pramení a protéká potok Brusnice. Dělí se na dolní areál, s budovami kostela sv. Markéty, konventu, prelatury, hospodářským dvorem a pavilonem Vojtěška, a  horní terasovitě řešenou část, označovanou jako břevnovský sad, které dominuje zrekonstruovaná oranžerie.

Z nejbližší tramvajové zastávky Břevnovský klášter s částečně přístupnými ostrůvky v obou směrech vede k areálu bezbariérově upravený přechod. Z Patočkovy ulice pak odbočuje asfaltka, která klesá ke vstupu v táhlém sklonu (až 10 %). Těsně před vchodem do klášterního komplexu přechází povrch do hrubé mozaiky.

Vstup do areálu kláštera tvoří široká Dienzenhoferova barokní brána, na níž navazuje rozlehlý dvůr s hospodářskými stavbami. K nádvoří přiléhá průčelí chrámu sv. Markéty a za ním budova konventu. Povrch cest ve dvoře tvoří dlažba s různou kvalitou.

Interiér:

Po levé straně dvora, v budově bývalé sýpky, je umístěné informační centrum s pokladnou (pult výška 119 cm) a obchůdkem. Jednokřídlé dveře (šířka 102 cm) s dvojitým prahem (výška 2 a 2 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř.

Ve dvoře vpravo se nachází restaurace Klášterní šenk (dveře šířka 2x 87 cm)  s částečně přístupnou toaletou.

U používaného vstupu do kostela sv. Markéty z jižní strany je krátké schodiště (+3, +1 schody), dvoukřídlé dveře (šířka 2x 131 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř. Ze zádveří vedou do hlavní chrámové lodi jednokřídlé dveře (šířka 106 cm).  Alternativní přístup do kostela je po předchozí domluvě možný přes klauzurní část. Ke vstupu (dveře šířka 2x 55 cm) na západní straně vede z mlatové cesty zahrady lávka (šířka 145 cm, délka 300 cm). Další průchody do hlavní chrámové lodi jsou široké min. 80 cm.

Ostatní prostory přístupné veřejnosti, krypta, prelatura a pavilon Vojtěška nad pramenem Brusnice, jsou bariérové se schodišti (min. +/-10 schodů).

Terasovitá část zahrady se sadem a oranžerií má převážně mlatové povrchy cest. Terénní převýšení jsou řešená cihlovými schodišti, případně nezpevněnými svažitými pěšinami. Bariérový je i samotný objekt oranžérie (+2 schody). Dvoukřídlé dveře (šířka 2x 84 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř. Výstavní prostor se nachází v přízemí vlevo (dveře šířka 2x 84 cm).

Výtah:

Výtah není k dispozici.

WC:

V infocentru jsou pouze běžná WC, částečně přístupná kabina (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 179 cm, hloubka 166 cm) je k dispozici v restauraci Klášterní šenk.

Parkování:

Před hlavním vstupem do areálu je rozlehlá parkovací plocha bez vyhrazeného parkovacího stání.

Poznámky:

Mapováno 10/2018

Galerie:
Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter   Břevnovský klášter
Mapa