ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Alšovo nábřeží

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch NE Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Park se rozkládá na nábřeží Vltavy u Mánesova mostu podél budov Rudolfina na jedné straně a Vysoké školy uměleckoprůmyslové na straně druhé. Z nenápadné zelené plochy je skvělý výhled na Pražský hrad.

Přístupové cesty

Nejbližší tramvajová zastávka Staroměstská je částečně přístupná. Přilehlý přechod je bezbariérově upravený. Na něj navazuje chodník s mozaikovou dlažbou, který vede podél průčelí budovy UMPRUM do části parku po levé straně Mánesova mostu. Přechod na trase má sklopený obrubník. U mostu není místo pro přecházení.

Druhá část parku za budovou Rudolfina je od tramvajové zastávky obtížněji přístupná. Trasa vede přes travnatý parter s nízkými živými plůtky na náměstí Jana Palacha, který na straně u parčíku nemá sklopený obrubník (obrubník výška 14 cm). Prostranství u budovy Rudolfina je dlážděné hrubou dlažbou.

Areál

Celý areál parku je v rovině, bez výraznějších sklonů a bez oplocení. Obě samostatné plochy tvoří travnatá pole oddělená cestami převážně s mozaikovým a mlatovo-štěrkovým povrchem.

V parku za budovou UMPRUM je kolmá pěšina nejblíže mostu opatřena hrubou štípanou dlažbou. Podél nábřeží s kovaným zábradlím (výška 108 cm) jsou pod stromovou alejí rozmístěné lavičky. Na konci parku (ve směru do ulice Platnéřská) je schodiště (-3, -3, -3 schody). Dominantou plochy je pomník Jana Palacha (Dům syna a Dům matky).

Část parku u Rudolfina má solitérní výsadbu stromů s růžovým záhonem a sochou Josefa Mánese. Kavárna Mánes, vsazená pod mostním obloukem, není bezbariérově přístupná. Přilehlou terasu odděluje od plochy parku +1 schod (výška 10 cm).

Na koci parku u křížení ulic Alšovo nábřeží a Na Rejdišti je pouze částečně snížený obrubník (výška 4 cm) a chybí přechod pro chodce. Protilehlý nájezd na chodník při nároží budovy Rudolfina je již bezbariérově upravený.

Z parku se směrem na náplavku svažuje úzký chodník s mozaikovou dlažbou a silnice s hrubou historickou dlažbou v táhlém podélném sklonu 6 %. Přístup na chodník je komplikovaný, po nerovném hlinitém povrchu kolem stromu.

Park je volně přístupný veřejnosti po celý rok.

Hygienické zázemí

Hygienické zázemí není k dispozici.

Parkování

K dispozici jsou dvě vyhrazená stání v podzemních garážích s vyznačeným přístupem spojovací chodbou přímo k výtahu do Rudolfina, při vjezdu je třeba nahlásit obsluze návštěvu Rudolfina.

Dvě vyhrazená parkovací stání jsou umístěna na povrchu na parkovišti vpravo od hlavního vstupu Rudolfina.

Galerie:
Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží   Alšovo nábřeží
Mapa