ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Národní muzeum

Přístupný
Kontakty

Václavské náměstí 1700/68
Praha 1

telefon +420 224497111


email  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
WEB 

Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem ANO Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný ANO Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa ANO Úzké dveře nebo průjezdy ANO Přístupná toaleta ANO Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta ANO

Vstup:

K hlavnímu vchodu do budovy vedou dva postranní kočárové vjezdy s hrubší dlažbou ve výrazném sklonu (až 15 %) nebo schody. Před vstupními dveřmi (šířka 2x 90 cm) bez zvonkové signalizace je schodiště (+10 schodů) a další schodiště (+7, +7 schodů) vede ze vstupního prostoru do zvýšeného přízemí. Bezbariérový přístup do všech podlaží  muzea je zajištěn suterénní spojovací chodbou ze sousedící Nové budovy NM a navazující soustavou osobních výtahů.

Dvoukřídlé dveře Nové budovy NM se otevírají automaticky do stran, šířka průjezdu je dostatečná. Z prostorné vstupní haly s pokladnou (pult výška 100 cm) vede trasa k suterénní spojovací chodbě přes sérii dvoukřídlých dveří (šířka min. 2x 80 cm). Propojovací chodba, jejíž součástí je video expozice, má několik úseků ve sklonu (sklon max. 7 %). Ústí do levého bočního traktu historické budovy, kde je dvojice průchozích výtahů spojující suterén a přízemí muzea (viz Výtahy). Od výtahů v přízemí lze pak projít přes odpočinkovou zónu s kavárnou a muzejním obchodem ke schodišťové dvoraně.

Návštěvníci, kteří přijedou autem, mohou alternativně využít vstup přes garáž NM, do níž vede vjezd z ulice Vinohradská. Uzamčená dvoukřídlá vrata se otevírají automaticky. Zvonková signalizace (výška 100 cm) je umístěná na sloupku před vjezdem. Místo je vhodné dopředu rezervovat.

Interiér:

Podlaží historické budovy propojují dva výtahy (viz Výtahy). Manipulační prostor v interiéru je dostatečný. Vstupní dveře do expozičních prostor jsou dvoukřídlé (šířka 2x 70 cm), během otevírací doby mají otevřená obě křídla. Průchody jsou dále široké min. 80 cm.

Přístup do kupole na střeše s výhledem na Prahu je pouze po schodišti z ochozu kolem proskleného stropu centrální částí budovy (nad hlavním schodištěm). Ochoz je přístupný výtahy.

Výtah:

Dva průchozí výtahy v levém bočním traktu (automaticky otevírané dveře šířka 90 cm; kabina šířka 100 cm, hloubka 143 cm) spojují propojovací chodbu v suterénu a odpočinkovou zónu v přízemí. Manipulační prostor před výtahy je dostatečný. Kabiny s protilehlými dveřmi jsou vybavené sklopným sedátkem, madlem a zrcadlem na boční stěně. Ovladače na nástupních místech jsou ve výšce max. 117 cm, maximální výška ovladačů uvnitř kabin je 106 cm.

Další dvojice průchozích výtahů (automaticky otevírané dveře šířka 90 cm; kabina šířka 114 cm, hloubka 139 cm) spojuje všechna podlaží historické budovy. Manipulační prostor před výtahy je dostatečný. Kabiny s protilehlými dveřmi jsou vybaveny sklopným sedátek, zrcadlem a madlem na boční stěně. Ovladače na nástupních místech jsou výšce max. 110 cm, maximální výška ovladačů uvnitř kabin je 123 cm.

WC:

Dvě přístupné zrcadlově řešené kabiny (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 202 cm, hloubka 177 cm) se nacházejí u šatny v -1. podlaží. Do prostorné předsíně hygienického zázemí vedou dvoukřídlé dveře (hlavní křídlo šířka 81 cm, vedlejší křídlo šířka 70 cm). Jednokřídlé dveře do upravených kabin se otevírají mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je v první kabině zprava, ve druhé zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 130 cm). Toaletní mísy jsou vybaveny jedním sklopným a jedním pevným madlem.

Parkování:

Dvě vyhrazená parkovací stání jsou k dispozici v horní části Václavského náměstí při křížení s ulicí Wilsonova. Využít lze po domluvě i jedno vyhrazené parkovací stání v garáži Národního muzea, do které vede vjezd z ulice Vinohradská.

Poznámky:

Mapováno 11/2019

Galerie:
Národní muzeum   Národní muzeum   Národní muzeum   Národní muzeum   Národní muzeum   Národní muzeum   Národní muzeum   Národní muzeum   Národní muzeum
Mapa