ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Hvězdárna Ďáblice

Částečně přístupný
Kontakty

Pod hvězdárnou 768
Praha 8

telefon +420 283910644


email  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
WEB 

Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště ANO Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu ANO Ližiny nebo rampa ANO Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta ANO Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta ANO

Vstup:

Hvězdárna je umístěna severovýchodně od Ďáblického háje, na výběžku kopce Ládví nad Ďáblicemi.

Přístup od MHD je vzhledem ke svažitosti terénu náročný, trasa stoupá pravým chodníkem ze zámkové dlažby v ulici Květnová (podélný sklon místy až 18 %-20 %, délka 200 m, v místech vjezdů příčný sklon až 18 %), směrem ke hvězdárně vlevo odbočuje (nájezd 20 %, délka 2 m) chodník ze zámkové dlažby (sklon 5-9%, šířka 130 cm, délka 100 m). Objezdová trasa vede na konec ulice Květnová, vlevo odbočkou přes panelovou vozovku a přes stezku s mlatovým povrchem a smíšeným provozem směrem k objektu hvězdárny. Chodník v bezprostřední blízkosti budovy vede vlevo terénem přes +2 schody nebo stoupá (sklon 5-9 %, délka 10 m; sklon 7-8 %, šířka 130 cm, délka 10 m) obchozí cestou.

Před vstupem do objektu je schodiště (+9, +5 schodů, šířka 178 cm), kompenzováno je šikmou schodišťovou plošinou. Plocha nad schodištěm a plošinou (šířka 210 cm, hloubka 174 cm) tvoří zároveň manipulační plochu před vstupními jednokřídlými dveřmi (šířka 90 cm), otevírají se směrem ven.

Návštěvu osoby používající vozík je třeba ohlásit předem.

Interiér:

Proti vstupu vlevo je z chodby přístup do sálu jednokřídlými dveřmi (šířka 90 cm) s prahem (výška 3,5 cm), otevírají se směrem do sálu. Sál s kapacitou cca 40 osob má stupňovité uspořádání, židle jsou mobilní. Rovná plocha je v přístupové uličce (šířka min. 97 cm) a před první řadou s možností umístění vozíku.

Dále vlevo z chodby je vchod do východní kopule s upraveným přístupem pro astronomické pozorování pro osoby s omezenou možností pohybu. Vstup je jednokřídlými dveřmi (šířka 90 cm), otevírají se směrem do kopule, před dveřmi je v chodbě nájezd (sklon 26 %, šířka min. 90 cm, délka 40 cm). K dalekohledu vede zatočené schodiště (+10 schodů) kompenzované atypickou svislou plošinou, před okulárem je manipulační plocha (cca šířka 150 cm, hloubka 141 cm) pro umístění vozíku.

Vlevo v konci chodby je umístěna samostatná upravená toaleta.

Vpravo je vstup do západní kopule jednokřídlými dveřmi (šířka 90 cm), otevírají se směrem do kopule, přístup je bariérový přes +6 schodů a dále přes přenosné schůdky.

Výtah:

Venkovní šikmá schodišťová plošina (přepravní plocha šířka 78,5 cm; hloubka 100 cm; nosnost 250 kg; zajištění madly a zarážkami) kompenzuje schodiště před vstupem. Vede po zatočené dráze, manipulační nástupní plocha je ve spodní části dostatečná, nástup je čelní.  Plošina je k dispozici po ohlášení návštěvy, obsluhu zajišťuje personál ručním ovladačem. Zvonková signalizace (výška 84 cm) na přivolání personálu je umístěná na sloupku konstrukce plošiny u hrany schodiště.

Vnitřní atypická svislá plošina (šířka 86 cm, hloubka 127 cm; nosnost 250 kg) spojuje vstupní úroveň s upravenou pozorovací plochou u dalekohledu a okuláru. Plošina je opatřena zábradlím, je bez zarážek, obsluhu plošiny zajišťuje personál, ovladač je pevně umístěný.

WC:

K dispozici je přístupná samostatná toaleta (dveře šířka 90 cm, kabina šířka 255 cm, hloubka 175 cm), z pohledu od vstupních dveří je přístup k míse zprava (šířka 116 cm). Mísa WC je umístěna diagonálně od vstupu. Opatřena je sklopnými madly.  U umyvadla je k dispozici svislé madlo. Vybavení kabiny tvoří nouzová signalizace u mísy WC (výška 103 cm) i u dveří (výška 103 cm). Vstupní dveře jsou vyznačeny a opatřeny z vnitřní strany vodorovným madlem. Kabina je volně přístupná.

Parkování:

Vyhrazené parkovací stání není k dispozici.

Poznámky:

Mapováno 10/2016.

Galerie:
Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice   Hvězdárna Ďáblice
Mapa