ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Klementinum – prohlídkový okruh v přízemí

Částečně přístupný
Kontakty

Klementinum 190
Praha 1

telefon +420 221663111


email  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
WEB 

Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon NE Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody ANO Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa ANO Úzké dveře nebo průjezdy ANO Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Vstup:

Rozlehlý areál Klementina má tři vstupy, z Mariánského náměstí, z Karlovy ulice a z Křižovnické ulice. Přístupové chodníky mají v místech vjezdů povrch z hrubé dlažby, ostatní povrchy tvoří mozaiková dlažba nebo asfalt.

Interiér:

Prohlídkový komentovaný okruh s průvodcem začíná na Hlavním nádvoří u vstupu A, před nímž se nachází plastika železného stromu. První zastávkou je Studentské nádvoří s rovným asfaltovým povrchem.

Trasa pokračuje vstupem A do vnitřních prostor Národní knihovny. Před vstupem jsou +2 schody, které překonává jednoramenná roštová rampa (sklon 9 –10 %, šířka 131 cm, délka 390 cm) s oboustranným madlem. Manipulační plocha nad rampou je dostatečná. Ve vstupních dvoukřídlých dveřích (hlavní křídlo šířka 81 cm, vedlejší křídlo šířka 91 cm) je +1 schod (výška 11 cm) s nekvalitním vyrovnávacím nájezdem (sklon 35 %, délka 17 cm). Dveře se otevírají mechanicky směrem ven, klika je umístěna vysoko (výška 143 cm), dveře se otevírají obtížně. Zvonková signalizace (výška 113 cm) je umístěná vlevo vedle dveří.

V prostorném zádveří se nachází vrátnice (pult výška 117 cm). Po pravé straně je vstup (dveře šířka 2x 88 cm) do šatny (pult výška 95 cm) s úložnými skříňkami (výška 30–162 cm). Přes šatnu se pak prochází do veřejnosti volně přístupné Haly služeb.

Prohlídkový okruh pokračuje přes turnikety (branka šířka 110 cm) do části NK se studovnami pro registrované uživatele s platným čtenářským průkazem a vědecké pracovníky. Trasa vede podél jižní strany Révového nádvoří kolem individuálních studoven (dveře šířka min. 80 cm, práh výška 2-3 cm) do Křižovnické chodby. Ta má povrch z velkoformátové kamenné dlažby s vyplněnými spárami.

Okruh obchází celé Révové nádvoří, které je za dobrého počasí součástí prohlídky. U vstupu na nádvoří jsou dvě rampy umístěné za sebou (1. úsek sklon 15,5 %, šířka 98 cm, délka 85 cm; 2. úsek sklon 20 %, šířka 126 cm, délka 51 cm). Rampy nejsou opatřeny madlem ani zarážkou proti sjetí vozíku.

Další zastávkou je Všeobecná studovna, do které se vstupuje vedlejším vchodem (dveře šířka 2x 70 cm).

Vstupem A trasa opouští budovu a pokračuje přes Hlavní nádvoří s asfaltovým povrchem k poslednímu bodu okruhu - Zrcadlové kapli, která má samostatný vchod.

Vstup do předsálí Zrcadlové kaple je přes práh (výška 6 cm) dvoukřídlými dveřmi (hlavní křídlo šířka 91 cm, vedlejší křídlo šířka 96 cm), otevírají se mechanicky směrem ven. Za dveřmi je snížený práh (výška 2,5 cm). Následuje zádveří (šířka 198 cm, hloubka 117 cm) a druhé dvoukřídlé dveře (hlavní křídlo šířka 88 cm, vedlejší křídlo šířka 93 cm), otevírají se mechanicky směrem dovnitř. Za dveřmi tvoří překážku  -2 schody, vedou dolů k pokladně (výška pultu 88 cm).

Před vstupem do sálu jsou +2 zaoblené schody, dvoukřídlé dveře (hlavní křídlo šířka 88 cm, vedlejší křídlo šířka 93 cm) se otevírají mechanicky směrem dovnitř sálu. Ve dveřích je další -1 schod (výška 14 cm, hloubka 160 cm) a dále ještě -1 schod (výška 11 cm). Pro překonání schodů jsou k dispozici mobilní dřevěné rampy s nevyhovujícími parametry (sklon až 20 %). Toalety pro veřejnost, jejichž součástí jsou dvě samostatné kabiny (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 200 cm, hloubka 260 cm) s kompletní vybaveností pro osoby s omezenou schopností pohybu, se nacházejí v nepřístupném suterénu (přístup pouze schodištěm přes -15, -5 schodů). 

Výtah:

Prohlídkový okruh se nachází pouze v přízemí. Převýšení na trase jsou většinou řešena rampou (viz Vstup a Interiér).

WC:

Částečně přístupná samostatná kabina (dveře šířka 80 cm, kabina šířka 140 cm, hloubka 164 cm) je součástí hygienického zázemí v přízemí naproti bufetu. Ve dveřích na toalety (šířka 90 cm) je nízký schod (výška 3 cm). Společná předsíň je stísněná (šířka 162 cm, hloubka 189 cm). Označené jednokřídlé dveře bez madla na vnitřní straně se otevírají mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava (šířka 75 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem.

Větší částečně přístupná kabina (posuvné dveře šířka 80 cm, kabina šířka 297 cm, hloubka 183 cm) je umístěna v oddělení WC ženy ve 2. patře. Posuvné dveře kabiny nemají vhodný úchyt k manipulaci při zavírání dveří, z tohoto důvodu je kabina zařazena jako částečně přístupná. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva (šířka 230 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem.

V budově jsou další čtyři částečně přístupné kabiny (dveře šířka 80 cm, kabina šířka 150 cm, hloubka 232 cm) nad sebou v přízemí, 1., 2. a 3. patře. Ke kabinám vedou krátké úzké chodby s nedostatečnou manipulační plochou.

Parkování:

Nejbližší vyhrazené parkovací stání se nachází při křížení ulic Valentinská a Platnéřská v blízkosti vjezdu/vstupu do areálu z Mariánského náměstí. Po předchozí domluvě lze parkovat přímo v areálu.

Poznámky:

Mapováno 5/2023.

Galerie:
Klementinum – prohlídkový okruh v přízemí   Klementinum – prohlídkový okruh v přízemí   Klementinum – prohlídkový okruh v přízemí   Klementinum – prohlídkový okruh v přízemí   Klementinum – prohlídkový okruh v přízemí   Klementinum – prohlídkový okruh v přízemí
Mapa