ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Skleník Fata Morgana

Zeleň
Kontakty


Praha 7 – Troja





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta ANO Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Tropický skleník Fata Morgana, který je pod správou Botanické zahrady Praha, se nachází na jižním svahu trojské stráně. Rozsáhlá stavba má esovitý půdorys a je zapuštěna do skalnatého terénu.

Přístupové cesty

Přístup do zahrady je pro pěší, s ohledem na umístění skleníku ve svahu, poměrně obtížný. Od zastávky autobusu stoupá asfaltový chodník s občasným zúžením (šířka min. 83 cm) v podélném sklonu až 10 %, přičemž cestu místy komplikuje i značný příčný sklon až 8 %. Po předchozí domluvě lze ale parkovat na rovné ploše přímo u vchodu do budovy. Prostor má kvalitní povrch ze zámkové dlažby a kromě neoznačeného parkovacího místa nabízí i příjemné posezení na dřevěných lavičkách, umístěných vedle bylinkových záhonů.

Areál

Areál je pro návštěvníky s omezenou mobilitou přístupný jen s lehčími komplikacemi, které může představovat povrch a občasný sklon cest.

Vstup do skleníku tvoří dvoje dvoukřídlé dveře (šířka 2x 86 cm) s lehce stísněným zádveřím.  Vstupní hala s pokladnou a toaletami, včetně částečně přístupné kabiny, je ale již prostorná.  Za automatickými dveřmi do expozice (šířka 100 cm) je turniketová branka (šířka 100 cm).

Interiér skleníku je členěn do tří samostatných celků s rozdílnou teplotou a vlhkostí vzduchu. Jednotlivé zóny oddělují vždy automatické dveře s dostatečnou průjezdovou šířkou. Úvodní částí expozice, tematicky zaměřená na suchomilnou vegetaci suchých tropů a subtropů, vede široká betonová pěšina s uměle rýhovaným povrchem. Cesta v krátkém úseku klesá až ve sklonu 8 – 15 %.

Trasa pokračuje tmavou částí lemovanou osvětlenými akvárii se sladkovodními rybami a dále stoupá ve sklonu až 10 % do prostřední a současně největší část skleníku. Ta představuje nížinný deštný les vlhkých tropů.  Dominantou centrálního expozičního celku je tropické jezírko, přes nějž vede dřevěná lávka s menšími nerovnostmi a prudším nájezdem (sklon 18 %, šířka 160 cm, délka 60 cm). Iluzi pralesa dokresluje malý vodopád v blízkosti vyhlídkové terasy, ke které opět stoupá chodník v 10 % sklonu. Vedle terasy jsou k dispozici běžné toalety bez upravené kabiny.

Poslední, chlazená část skleníku přibližuje drsné prostředí vysokých hor. Zastoupeny jsou zde rostliny amerických And, horských oblastí pevninské i ostrovní Asie a subtropické jižní Afriky.  Povrch cest má stejný charakter, jako předchozí expozice. K východu pak vede rovný chodník lemující vnitřní jižní stěnu celého skleníku.

Hygienické zázemí

Hygienické zázemí se nachází za pokladnou. Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 153 cm, hloubka 176 cm) je samostatná. Vstupní dveře na toalety jsou jednokřídlé (šířka 80 cm) a otevírají se mechanicky ven. Následuje stísněná předsíň. Jednokřídlé dveře do kabiny WC jsou označené a otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 93 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání není k dispozici. Po předchozí domluvě lze ale parkovat na rovné ploše přímo u vchodu do budovy.

Galerie:
Skleník Fata Morgana   Skleník Fata Morgana   Skleník Fata Morgana   Skleník Fata Morgana
Mapa