ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Jelení příkop

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Jelení příkop je úzká dlouhá rokle s přírodním charakterem, která se rozkládá podél severního průčelí paláců Pražského hradu. Údolím podélně protéká regulovaný potok Brusnice.

Přístupové cesty

Jelení příkop má několik vstupů, všechny jsou však bariérové.

Západní vstup do areálu se nachází v ulici Kanovnická nedaleko tramvajové zastávky Brusnice. Vstupní branka je jednokřídlá (šířka 64 cm) a otevírá se směrem ven. Za ní je úzké schodiště, tvořené dřevěným roštem s širokými spárami, na které navazuje chodníček ze stejného materiálu.

Z Prašného mostu se do horní části Jeleního příkopu svažuje cesta ve výrazném sklonu (až 18 %) s nerovnou štětovou dlažbou v délce cca 7 m a z přiléhající zahrady Na Baště sestupuje do areálu víceramenné Kyklopské schodiště.

Do dolní části areálu vede na východní straně další vstup z ulice Na Opyši, která má povrch z hrubé historické dlažby a táhlý sklon (až 20 %). Za vstupní brankou (šířka 155 cm) s +1 schodem (výška 5–15 cm) pokračuje úzká pěšina s nezpevněným povrchem a proměnlivým sklonem.

Areál

Prudké svahy rokle jsou protkané nezpevněnými stezkami, které se napojují na širokou údolní cestu vedenou podél potoka Brusnice. Ta má v horní části příkopu povrch ze štětové dlažby, v dolní z rovného asfaltu. Obě části jsou propojené tunelem vedeným valem pod Prašným mostem.

Nad horní částí příkopu proti Šternberskému paláci se nachází Masarykova vyhlídka, k níž stoupá opět ve výrazném sklonu nejprve cesta se štětovou dlažbou, na niž navazuje prudká nezpevněná pěšina, zakončená těsně pod vyhlídkou točitým schodištěm (+13 schodů). Vyhlídkové místo s kruhovým půdorysem má štěrkový povrch. V okolí vyhlídky je malá vinice, kterou prochází stupňovitá štěrková cesta s několika krátkými schodišti. Je zakončená uzamčenou kovovou brankou.

Park je v letní sezoně veřejnosti zdarma přístupný.

Hygienické zázemí

Veřejné hygienické zázemí není součástí parku. Nejbližší upravené WC s přístupnou kabinou se nachází na  III. nádvoří Pražského hradu, vpravo od vchodu do katedrály sv. Víta.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání pro osoby s omezenou schopností pohybu není v blízkém okolí k dispozici.

Galerie:
Jelení příkop   Jelení příkop   Jelení příkop   Jelení příkop   Jelení příkop   Jelení příkop
Mapa