ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Ladronka

Zeleň
Kontakty


Praha 6





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem ANO Bezbariérový vstup bočním vchodem ANO Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta ANO

Popis:

Rozsáhlá travnatá planina s dominantní usedlostí Ladronka na rozhraní Břevnova, Vypichu a Motola bývala donedávna synonymem pro současnou anarchistickou subkulturu. V druhé polovině 90. let se chátrající budova stala patrně nejaktivnějším squatem v Praze a až do roku 2000 zde proběhly stovky akcí alternativního charakteru. Squateři z celé Evropy na Ladronce pravidelně organizovali koncerty, výstavy, autorská čtení, divadelní představení i přednášky. V současné době jsou usedlost i přilehlý park zrekonstruovány a slouží pěším, cyklistům a hlavně bruslařům. Kulturním centrem, třebaže jiného rázu, je Ladronka nadále.

Kudy do parku:

Vzhledem k tomu, že jižní svahy parku jsou pro návštěvníky s omezenou schopností pohybu špatně přístupné, nepříhodnější cesta na planinu vede z Vypichu od zastávky zvláštní linky H 2, nebo z Tomanovy ulice, kde staví nízkopodlažní autobus. Vjezd do parku je povolen pouze dopravní obsluze a v okolí není žádné vyhrazené místo pro držitele průkazu ZTP, nicméně v blízkosti usedlosti lze parkovat v místě křížení ulic Kozlova a Tomanova, kde je parkovací pruh podél silnice. K Ladronce je to pak odtud přibližně sto metrů po rovné asfaltce.

Ladronka – centrální část

Vzdušný a prosvětlený travnatý prostor centrální planiny prošel od roku 2000 rozsáhlou úpravou. Rovná plocha parku je protkaná sítí asfaltových cest, které se sbíhají k usedlosti. Hlavní parková trasa protíná od východu k západu celou planinu a u strahovské strany je ukončena velkou smyčkou. Během rekonstrukce vzniklo v kotlině v sousedství usedlosti hřiště na plážový volejbal, ke kterému vede kamenné schodiště s 15 schody. Nerovná kamenitá cesta ve sklonu 10 % od zadní části budovy klesá na asfaltku za hřištěm. Dobře přístupná je naopak také nová plocha, určená pro pétanque, umístěná vedle hlavní cesty. Mlatový areálek nemá zvýšený obrubník a vede k němu kvalitně dlážděný chodník. Přihlížející tu mohou se sklenkou vína posedávat na dvou dřevěných lavičkách.

Vyhlídková lávka na protější straně hlavní cesty nabízí pěkný pohled na jižní svah parku. Hlavní cesta je však po celé délce rozdělena na asfaltovou a mlatovou část dlážděným obrubníkem vysokým 6 cm, který je potřeba pro přístup na lávku zdolat.

Pláň Ladronka – Vypich

Projekt nazvaný Areál volného času Ladronka II realizovaný na přelomu let 2009 a 2010 rozšířil území parku kolem usedlosti o rozsáhlou plochu na západě u Vypichu. Na celé rozloze nově upravené pláně vznikl pěší, cyklistický a bruslařský okruh, dlouhý téměř 1 km. Cesta má asfaltový rovný povrch, chodníky svažující se v maximálním sklonu 8 % na ulici Bělohorská jsou dlážděné a vnitřní pěšiny mlatové. Nový okruh je pak na původní parkovou část plynule napojený ve dvou místech u březového háje. Lavičky jsou na vydlážděných plochách při mlatových cestách rozmístěny po celém území.

Součástí projektu byla také výstavba bezbariérového podchodu pod rušnou Kukulovou ulicí umožňující napojení na další třistametrový bruslařský okruh u komerčního centra Kaufland.

Galerie:
Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka   Ladronka
Související objekty:
Mapa