ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Střelecký ostrov

Zeleň
Kontakty


Praha 1





Přístupnost objektů
Obtížný povrch ANO Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Střelecký ostrov, který nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí, je velmi příjemným místem k odpočinku po procházce centrem města. Leží zhruba uprostřed řeky a s oběma břehy Vltavy jej pojí most Legií.

Přístupové cesty

Tramvajová zastávka Újezd na levém břehu Vltavy není bezbariérově přístupná. Pro ty, co zvolí hromadnou dopravu, je proto rozhodně výhodnější vystoupit u Národního divadla a pokračovat po pravém chodníku mostu Legií.

Z mostu sestupuje na jižní část ostrova monumentální kamenné schodiště.  Na protilehlé pravé straně (z pohledu od Národního divadla) lze využít volně přístupný výtah s rozměry 110 x 130 cm, k němuž vede krátká roštová lávka. Dvoumetrová betonová rampa široká 150 cm vyrovnává převýšení mezi podlahou výtahu a okolním terénem ve spodní stanici. Má rovný povrch a mírný sklon 8,5 %.

Areál

Před výtahem se otevírá parkový prostor s mlatovým povrchem a travnatými ostrůvky. Po stranách jsou jednoduché lanové prvky s přírodním vzhledem, určené dětem.

Podobně jako ostrov Slovanský, nabízí i Střelecký ostrov na severní špici jedinečné posezení pod vzrostlými jírovci s výhledem na hladinu řeky, protější Kampu, Hradčany i budovu Národního divadla na pravém břehu.

Minimalistické lavičky stojí na mlatu nebo v trávě. Cesty, lemované vzrostlými stromy, jsou téměř po celém ostrově opět mlatové, rovné a bez výmolů. Na obtížný povrch v podobě hrbolaté dlažby s velkými kostkami narazí výletník na vozíku pod mostním obloukem, kudy se vstupuje na jižní polovinu ostrova. V těchto místech se také nacházejí veřejné toalety. Jižní část ostrova je běžné veřejnosti přístupná jen ke klasicistní budově bývalé střelnice, dnešnímu sídlu Sportovního klubu Start.

Hygienické zázemí

Hygienické zázemí se nachází pod mostním obloukem. K objektu vede cesta s hrubou dlažbou a mírným sklonem (do 5 %). Vstupní dveře jsou jednokřídlé (šířka 116 cm) a otevírají se směrem dovnitř. Ve dveřích je práh (výška 2 cm). Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 140 cm, hloubka 163 cm) je samostatná a volně přístupná. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené, otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zprava. Prostor pro vozík vedle WC mísy je zúžený (šířka 75 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem. Masivní nerezové umyvadlo zasahuje do manipulační plochy před WC mísou.

Parkování

Vyhrazené parkovací stání pro osoby s omezenou schopností pohybu není k dispozici.

Galerie:
Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov   Střelecký ostrov
Mapa