ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Letenské sady

Zeleň
Kontakty


Praha 7





Přístupnost objektů
Obtížný povrch NE Obtížný sklon ANO Bezbariérový vstup hlavním vchodem NE Bezbariérový vstup bočním vchodem NE Schody NE Točité schodiště NE Výtah běžný NE Plošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu NE Ližiny nebo rampa NE Úzké dveře nebo průjezdy NE Přístupná toaleta NE Částečně přístupná toaleta NE Nepřístupná toaleta NE

Popis:

Letenské sady patří mezi první pražskou zeleň promenádního charakteru. Postupně vznikaly na místě někdejších vinic. Park dnes protíná množství tras pro pěší turistiku, sváteční cyklistiku i několik stezek s hlazeným asfaltem určených bruslařům. Prostor, kde dnes odměřuje Pražanům čas obří kyvadlo a kde kdysi stával pomník sovětského diktátora Stalina, je zas takřka kultovním místem českého skateboardingu.

Vstup

Nejvhodnější přístup do sadů je z ulice Milady Horákové od tramvajové zastávky Korunovační. Rovná asfaltová cesta pro pěší vede podél zadní části budovy Ministerstva vnitra přímo do centrální části parku.

Druhá přístupová cesta bez výrazného převýšení vede z ulice Badeniho od tramvajové zastávky Chotkovy sady. Asfaltka má však místy značně popraskaný povrch a lehký příčný sklon.

Zcela nevhodný přístup pro návštěvníky s omezenou hybností je z nábřeží Edvarda Beneše u Štefánikova mostu. Do prudkého svahu vede soustava schodišť a strmé pěšiny. O něco mírnější, ale také velmi obtížné stoupání, čeká ve Skalecké ulici, která míří k Letenskému zámečku z východní strany.

V krátkém, přibližně třicetimetrovém úseku, stoupá v 15 % sklonu do Letenských sadů i přístupový dlážděný chodník od Národního technického muzea v Kostelní ulici, kde jsou k dispozici tři vyhrazená parkovací místa.

Areál

Letenské sady – centrální a západní část

Část Letenských sadů, která se po horizontu táhne od Letenského zámečku až k ulici Badeniho, má rovinatý ráz se dvěma hlavními promenádními trasami. Občasné mírné stoupání nebo klesání na cestách v okolí metronomu lze v případě potřeby obejít trasou podél jeho zadní části. K samotnému kyvadlu vedou bohužel z každé strany schody. Nejméně schodů je na přístupu zezadu – od Letenské pláně. Areál metronomu má hladký povrch z velkoformátové dlažby, která je místy v havarijním stavu.

Svažitý terén je v západní části sadů v okolí Hanavského pavilonu, k němuž se z jedné strany táhne přibližně šedesátimetrový chodník s šestiprocentním stoupáním a z druhého směru (od metronomu) má cesta až dvojnásobný sklon. Samotný pavilon není přístupný (+10, +11, +4 schody), je před ním však jedno z nejpěknějších vyhlídkových míst z Letné na Staré Město.

Povrch většiny cest je asfaltový, v některých, zejména okrajových úsecích parku, popraskaný. V blízkosti Letenské pláně protíná park naopak několik tras s hladkým umělým povrchem, vytvořeným zejména s ohledem na bruslaře. Po celém území parku jsou rovnoměrně rozmístěny lavičky.

Okolí Letenského zámečku je živou společenskou zónou s restaurací, velkou zahrádkou s pivními sety a dětským hřištěm. Má rovný zpevněný povrch střídavě z mozaikové dlažby, asfaltu a mlatu.

Letenské sady – východní část

Část parku vymezená Letenským zámečkem a ústím Skalecké ulice je ve svahu. Z Kostelní ulice sem vede několik asfaltových či dlážděných spojek, všechny jsou ovšem v prudším podélném sklonu (až 10 %). Většina cest má dobrý povrch z mozaikové dlažby. Vydlážděná je i platanová alej, jež stoupá k centrálnímu květinovému záhonu podél tzv. Bruselského pavilonu. Objekt, který vzbudil na světové výstavě EXPO v roce 1958 značnou pozornost a po skončení expozice v Bruselu byl přemístěn na Letnou, donedávna chátral. Dnes je sídlem reklamní agentury a veřejnosti není přístupný. 

Travnatá stráň vedle aleje je oplocená a osázená herními prvky pro děti.

Letenské sady jsou volně přístupné veřejnosti po celý rok.

Hygienické zázemí

Veřejné hygienické zázemí se nachází vedle Letenského zámečku. Upravená kabina WC určená osobám s omezenou schopností pohybu není součástí zařízení. 

Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 90 cm; kabina šířka 157 cm, hloubka 176 cm) je součástí hygienického zázemí u restaurace Na Baště v těsné blízkosti dětského hřiště „U Hrocha“. Samostatná kabina je volně přístupná. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené, otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 93 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem.

Částečně přístupná toaleta (dveře šířka 80 cm; kabina šířka 159 cm, hloubka 144 cm) je rovněž v přízemí Letenského zámečku v brasserii Ullmann. Samostatná kabina je volně přístupná. Jednokřídlé dveře do WC jsou označené, otevírají se mechanicky směrem ven. Přístup k míse z pohledu od vstupu do kabiny je zleva. Prostor pro vozík vedle WC mísy je dostatečný (šířka 95 cm). Toaletní mísa je vybavena jedním sklopným a jedním pevným madlem.

Parkování 

Tři vyhrazená parkovací stání se nachází u Národního technického muzea v Kostelní ulici.

Galerie:
Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady   Letenské sady
Mapa