ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy – Mladoboleslavské muzeum letectví

21. 1. 2019 10:15

l vlachPodobně jako minulé pondělí se i dnes podíváme do zajímavého muzea. Tentokrát se ale vypravíme za hranice hlavního města, do Mladé Boleslavi.

Čtyři roky staré letecké muzeum Metoděje Vlacha stojí relativně daleko od turistického centra na rozlehlé pláni u mladoboleslavského letiště, což má ovšem své opodstatnění. Návštěvníkům totiž nabízí nejen tematickou výstavu s ukázkami historických strojů a dobovými exponáty, ale také pohled do živé aviatiky zahrnující technickou údržbu funkčních letadel i vyhlídkové lety. Program muzea zpestřují interaktivní trenažéry, modelářské workshopy nebo pondělní hudební večery.

Přitažlivá je ale i samotná architektura muzejní budovy, inspirovaná americkým bombardérem Stealth. Technický ráz stavby se projevuje také v interiéru přiznáním všech konstrukčních prvků a rozvodů i ponecháním neupravovaného vzhledu betonových povrchů. Při tom všem působí celý objekt velmi přívětivě a pohodu výletního dne pocítíte zvlášť při posezení v prosvětlené kavárně s výhledem na letištní plochu, kde vzlétají a přistávají malé stroje.

Přímo až k muzeu jezdí v pravidelném intervalu městská linka nízkopodlažního autobusu, nástupiště zastávky má rovný povrch ze zámkové dlažby a optimální výšku nástupní hrany. Pro ty, co chtějí přijet autem, jsou na parkovišti před vstupem čtyři vyhrazená stání. Na bezbariérový vstup pak navazuje bezbariérový interiér, jehož patra propojuje prostorný výtah… zkrátka takové „hladké přistání“.

Podrobné informace o přístupnosti muzea naleznete zde.

Foto: Tomáš Lang

Galerie: