ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy – Pivovar U Supa

25. 2. 2019 13:45

l dscn3698Pokud jsme se v jednou z minulých dílů seriálu POVedené objevy vyslovili s láskou o kávě, nebylo naše doznání úplné. Máme totiž také velmi rádi osobité pivo z malých pivovarů, kterých naštěstí po celém území republiky utěšeně přibývá. Věříme, že i informace o přístupnosti těchto podniků bude pro řadu z vás inspirativní.

Dnes se vypravíme do nejstaršího pivovaru s hostincem v pražské Celetné ulici, v němž se první zlatavý mok natočil už v první polovině 15. století. Později v domě, který měnil své jméno podle aktuálního majitele, sídlila fabrika na bižuterii, proslulá tiskárna Mercy nebo zlatník Prokop Gindl, jehož zdejší působení dokládá nápis na římse fasády.

Na začátku roku 2017 se sem k naší radosti vrátilo pivo, které vaří emeritní sládek Ivan Chramosil, jedna z legend českého pivovarnictví.

Unikátním místním zařízením je prosklená varna, v celých Čechách jediná svého druhu, díky níž můžete sledovat proces vaření piva.

Nás ale v pivovaru zaujala ještě jiná věc, a to interiérová rampa za vchodovými dveřmi, která v památkově chráněném objektu elegantním způsobem řeší výškový rozdíl uliční úrovně a podlahy v přízemí. Podrobné informace o přístupnosti pivovaru a jeho hygienického zázemí naleznete zde.

Galerie: