ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy – Františkánský klášter Hostinné

4. 3. 2019 15:53

l hostinneDnes si uděláme výlet do Královéhradeckého kraje v severovýchodních Čechách, kde jsme objevili místo s nezapomenutelnou atmosférou – Františkánský klášter v Hostinném.

V rozlehlém areálu barokního kláštera můžete najít kromě Městského muzea také Galerii antického umění a knihovnu. Budova konventu z roku 1684 je na území Čech ojedinělým dochovaným dílem Wolfganga Dienzenhofera, jednoho z nejvýznamnějších architektů evropského baroka.

Součástí areálu je obdélníková budova s rajským dvorem, zahradní domek a bylinná zahrádka. V roce 2012 prošel objekt rozsáhlou rekonstrukcí, která prostory kláštera zpřístupnila i návštěvníkům na vozíku, třebaže ne úplně optimálně. Přízemí s prvním patrem totiž propojuje šikmá schodišťová plošina. Kdo ale poněkud zdlouhavou jízdu podstoupí, může za odměnu vidět zajímavou výstavu, nainstalovanou ve františkánských celách z 2. poloviny 17. století. Expozice zachycuje historický vývoj podkrkonošského města, kolonizaci kraje počátkem 13. století i část věnovanou působení příslušníků řádu sv. Františka.

Galerie antického umění, umístěná v bývalém klášterním kostele, je přístupná z venkovních prostor pouze přes vyšší kamenný práh. Nezdobný čistě bílý prostor je ale krásný a významné sbírce odlitků antické plastiky poskytuje skvělé prostředí. Kostel bude od 1. dubna 2019 na nějakou dobu kvůli rekonstrukci uzavřený, takže na výlet do Hostinného máte ještě celý měsíc!

Podrobné informace o přístupnosti naleznete ZDE.

Galerie: