ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy - Desfourská zahrada

15. 4. 2019 13:05

l sam 1779Věděli jste, že rozsáhlý administrativní palác Florentinum, který vyrostl zhruba před pěti lety nedaleko Masarykova nádraží v místě bývalé budovy Typografie a sídla deníku Rudé Právo, ukrývá malou půvabnou zahradu?

Ale začněme raději zeširoka. Převážně kancelářský komplex Florentinum vytvořil pro běžnou veřejnost praktický průchod mezi ulicemi Na Florenci a Na Poříčí. Obchodní pasáž bezbariérově spojující dvě různé výškové úrovně zmíněných ulic nabízí menší nákupní zónu, ale i velmi slušné veřejné toalety s upravenou kabinou, o níž se můžete více dozvědět zde.

Vnitroblok paláce v horní výškové úrovni, tedy v úrovni ulice Na Florenci, pak vyplňuje prostorné náměstí Piazza s několika kavárnami, které asi převážně využívají zaměstnanci centra, ale které směle můžete navštívit i vy. Vstupy do podniků navazují bez převýšení na plochu náměstí a v teplých měsících se tu objevují i venkovní stolky.

Desfourská zahrada o velikosti dva tisíce metrů čtverečních vznikla ve východním křídle Florentina na místě původních garáží Typografie a s Piazzou je propojená dvěma širokými průchody. Jmenuje se po vedlejším Desfourském paláci z roku 1845, který bourání předchozí zástavby jak před vznikem Typografie, tak před výstavbou Florentina, ustál.

Jasně tvarovaná zahrada s pěstěným trávníkem, kruhovým jezírkem, několika vrostlými stromy a květinovými záhonky je ozdobená kamennými prvky s funkcí laviček. Vzhled parčíku může na leckterého návštěvníka působit až přešlechtěně, ale s pojetím celého komplexu rozhodně ladí a během letních měsíců, kdy z okolních ulic s nevýraznou zelení sálá horko, je tu opravdu příjemně chladivá atmosféra.

Chcete-li se o přístupnosti Desfouské zahrady dozvědět více, podívejte se do sekce Zeleň. Možná tu najdete i spoustu další inspirace pro jarní vycházky po Praze.

Galerie:
POVedené Objevy - Desfourská zahrada   POVedené Objevy - Desfourská zahrada   POVedené Objevy - Desfourská zahrada