ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy – Kasárna Karlín

10. 6. 2019 19:49

l 20180225 154413Už dva roky nabízí prostory bývalých karlínských kasáren originální multikulturní a sportovní vyžití. V rozlehlém dvoře historického objektu z 19. století najdete třeba letní kino, obrovské pískoviště pro děti, bar pro jejich rodiče, ohniště, ale i stín vzrostlých stromů.

Opuštěný komplex, ve kterém do roku 2008 sídlily složky armády a cizinecké policie, patří pod správu Ministerstva spravedlnosti. Jestli se obrovský areál promění na justiční palác, není ještě jasné. Prozatím rezort zapůjčil prostory skupině kreativců, kteří v minulosti provozovali projekt oživení Nákladového nádraží Žižkov.

Do kasárenského vnitrobloku vedou z ulice Prvního pluku široká plechová vrata. Za nimi se otevírá obrovské prostranství, které má proměnlivý, místy hrubší povrch, nejvíce ale mozaikovou dlažbu a asfalt.

Po celém dvoře jsou rozmístěné stolky, pivní sety, plážová křesílka a několik zajímavých plastik. V přízemí jižního traktu se nachází bezbariérově přístupný bar a veřejné toalety s prudší rampou u vstupu, avšak pěknou přístupnou kabinou uvnitř.

Ale to není zdaleka všechno. V zadním levém rohu dvora například ještě najdete znamenitý objekt Františka Skály – Prastánek. Vykotlaný kmen letitého dubu skrývá malý kiosek s občerstvením.

Od 19. do 23. června, při příležitosti druhého výročí fungování zdejšího multikulturního centra, proběhne v areálu série šesti koncertů pod širým nebem se čtyřicetičlenným orchestrem Prague Philharmonia a mladou dirigentskou hvězdou Jiřím Rožněm. Co myslíte, nestály by Karlínské kasárny za návštěvu?

Galerie: