ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy - Muzeum čokolády Chocotopia

16. 9. 2019 11:57

l fasada pokus o zlepseni barev mensiMilí výletníci,

po prázdninách se vracíme s naším seriálem POVedené Objevy, ve kterém vám představíme další zajímavá a zároveň bezbariérová místa v Praze i celé České republice.

Dvoutýdenní časový skluz máme proto, že jsme museli operativně přenechat prostor aktualit domovskému webu Pražské organizace vozíčkářů. Ten nemilosrdně zlikvidoval hackerský útok a stránky Pov.cz je potřeba znovu vystavět.

 

Dnes vás pozveme do muzea čokolády Chocotopia, které se usídlilo na adrese Celetná 15, kde do minulého roku působilo muzeum voskových figurín Grévin. S novými majiteli však vosková expozice nezmizela, zůstala ve dvou podlažích, další tři ale patří příběhu čokolády.

Než ale vstoupíme dovnitř, můžeme si nejprve prohlédnout samotnou budovu. Objekt v pozdním funkcionalistickém stylu, vyprojektovaný Josefem Gočárem na počátku 30. let minulého století, se od sousední zástavby značně odlišuje. Tvarově jednoduchá budova měla funkci obchodního domu a původně se zde nacházela prodejna firmy Baťa, což napovídají zaoblené prosklené vitríny v přízemí i celkově velkorysé pojetí vstupního prostoru plynule navazující na ulici.

Ve srovnání s okolními historickými domy má tedy lepší předpoklady pro přístup veřejnosti, a vlastně i bezbariérovost.

Pět podlaží budovy se třemi upravenými toaletami propojuje dvojice velkých výtahů a prostorné expozice bez dalších převýšení nebo zúžených průchodů poskytují dostatek místa pro pohyb návštěvníků na vozíku nebo s kočárkem.

Chcete-li se tedy hravou formou dozvědět něco o čokoládě, co jste ještě nevěděli, ochutnat různé druhy (můžeme doporučit například dovoz z Vietnamu), podívat se, jak se vyrábí pravé belgické pralinky, nebo si na workshopu vyrobit vlastní, vydejte se do Celetné ulice.

Více o přístupnosti muzea naleznete zde.

Galerie: