ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy - Obecní dům

28. 10. 2019 13:07

l img 0292Dnes by se slušelo vypravit na místo, které sice nepatří mezi naše nejnovější objevitelské úlovky, je ale těsně spjaté s dnešním svátečním dnem.

Do historie československé státnosti vstoupilo během roku 1918 hned několikrát. Pětice předních politiků, takzvaní „muži 28. října“, se scházela v pánském klubu této jedinečné budovy už měsíce před vyhlášením samostatnosti Československa. V největším sále stavby, ve Smetanově síni, přednesl v dubnu Alois Jirásek národní přísahu československých spisovatelů, o měsíc později se tu konala konference utlačených národů Rakouska-Uherska a konečně, 28. října 1918 tu v Grégrově sále schválila schůze Národního výboru první zákon o vyhlášení samostatné republiky. Pohnuté události onoho dne večer symbolicky zakončilo světově proslulé České kvarteto, které zahrálo ve Smetanově síni na závěr svého vystoupení národní hymnu. Ve zdejších prostorách to musela být úžasná chvíle.

Obecní dům hlavního města Prahy, který tvoří uzavřený blok mezi Prašnou bránou a náměstím Republiky, je unikátní secesní stavbou. Od svého vzniku spojuje veřejnou část s restaurací a kavárnou, reprezentační sály pro kulturní a společenské akce a uzavřené salonky pro politické schůzky.

Architektonický skvost s množstvím zdobných detailů je ale pozoruhodný i celou řadou „technických starožitností“.  Patří k nim i dva původní výtahy, prezidentský a primátorský. Oba byly během celkové rekonstrukce budovy renovované a dnes jsou v provozu.

Pokud jste se prezidentským výtahem ještě neprojeli, vřele vám doporučujeme, abyste si udělali do Obecního domu výlet. My sem s oblibou vodíme studenty, kterým chceme ukázat, že bezbariérovost je technická výzva architektuře, ne zlomyslnost stavebního zákona.

Výtahy pro stavbu dodala někdy kolem roku 1910 smíchovská firma Ringhoffer, zaměřená především na výrobu tramvají. To, že propojení podlaží budovy brala vážně, dokazuje mimořádná řemeslná kvalita obou zdvihacích zařízení. Prostorné kabiny se sklopnou čalouněnou sedačkou mají strop a ostění intarzované vzácným dřevem a výtahové šachty, zasazené po bocích hlavního schodiště, zdobí typické secesní motivy v podobě vavřínových i lipových listů. Zkrátka užitečné a krásné zároveň.

Více o přístupnosti Obecního domu naleznete zde.

Pěkný sváteční den přeje POV!

Galerie:
POVedené Objevy - Obecní dům   POVedené Objevy - Obecní dům