ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Konference: Jak se změní podmínky cestování lidí se zdravotním postižením po liberalizaci železniční dopravy

31. 10. 2019 14:58

l img 0714V úterý 29. 10. proběhla v areálu brněnského Výstaviště u příležitosti konání veletrhu rehabilitačních, kompenzačních, protetických a ortopedických pomůcek Rehaprotex 2019 konference „Jak se změní podmínky cestování lidí se zdravotním postižením po liberalizaci železniční dopravy“. Setkání se formou diskuzního panelu zúčastnila řada významných hostů v čele s předsedou vlády ČR Andrejem Babišem, ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem nebo předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou. Pozváni byli i zástupci jednotlivých dopravců, společnosti České dráhy, Regio Jet, Arriva a Leo Express. Cílem diskuzního panelu bylo zejména informovat osoby se zdravotním postižením a jejich doprovod o změnách souvisejících s tzv. liberalizací železnice, tedy vstupu nových dopravců na trh železniční přepravy, a zavedením jednotného jízdného v roce 2020.

Po krátkém uvítání se chopil úvodního slova předseda vlády Andrej Babiš, který zdůraznil důležitost této konference a uznal, že i přes obrovský posun za posledních 20 let, stále zůstává velký dluh vůči osobám se zdravotním postižením. Předseda NRZP Václav Krása následně poděkoval pozvaným diskutujícím a vyslovil přání, aby se následující setkání neslo v duchu diskuze, nikoliv pouze bezúčelné kritiky jednotlivých dopravců.

Během úvodní diskuze ministr dopravy Kremlík ubezpečil účastníky konference, že současně s probíhající liberalizací budou v následujícím roce uzavřeny se všemi dopravci nové smlouvy, jejichž součástí budou také přísná pravidla týkající se přepravy osob se zdravotním postižením ve veřejné přepravě. Požadavky budou ve smlouvách ukotveny v podobě 10 základních bodů. Mezi tyto body patří např. požadavky na proškolený personál a poskytnutí přiměřené pomoci při výstupu a nástupu, zpřístupnění webových rezervačních aplikací pro cestující s omezenou schopností orientace nebo možnost nákupu jízdenky přímo ve vlaku bez přirážky. Současně byly připomenuty významné sankce za každý jednotlivý případ, týkající se porušení těchto požadavků.

Během další diskuze se zástupci jednotlivých dopravců vyjadřovali k připravenosti na tyto nové požadavky. Největší rezervy byly patrné u společnosti Regio Jet, která na dosud provozovaných spojích neumí přepravit cestující na elektrickém vozíku, nebo společnosti Arriva, která pro nástup do vozů využívá ližiny. Obě společnosti však situaci řeší a v následujících 2 – 3 letech by měly mít na všech spojích k dispozici nízkopodlažní vozy, vozy s vlastními plošinami nebo s možností využití plošin ČD a s upravenými toaletami.

Zástupce společnosti Cendis Jan Paroubek následně představil nový systém jednotného tarifu, kdy bude možné bez ohledu na počet dopravců na dané trase zadat počátek a cíl cesty, druh postižení a datum jízdy. Systém vše prověří a umožní cestu absolvovat s jediným jízdním dokladem. Pan Paroubek uvedl, že z důvodu složité koordinace jednotlivých dopravců a harmonizace systému s legislativním prostředím se předpokládá spuštění systému v prosinci příštího roku. Účastníci konference byli také ubezpečeni, že v případě problémů s návazností jednotlivých spojů má dopravce ze zákona povinnost postarat se o cestujícího, ať by to znamenalo zajištění taxi služby, nebo ubytování v hotelu.

Na závěr programu představil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Zbyněk Hořelica chystanou změnu v systému placení dálničních poplatků, konkrétně zavedení elektronické dálniční známky od 1. 1. 2021. V připravované aplikaci byl představen postup nákupu jízdného, včetně možností ověření platnosti známky a osvobození od jízdného pro osoby s průkazem ZTP nebo ZTP/P.

V závěrečné řeči Václav Krása poděkoval přítomným diskutujícím a pozval účastníky konference k prohlídce současně probíhajícího veletrhu.

Galerie:
Konference: Jak se změní podmínky cestování lidí se zdravotn...   Konference: Jak se změní podmínky cestování lidí se zdravotn...   Konference: Jak se změní podmínky cestování lidí se zdravotn...   Konference: Jak se změní podmínky cestování lidí se zdravotn...