ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy – Regionální muzeum Litomyšl

4. 11. 2019 11:25

l dsc 0914Minulý týden jsme vyrazili „lovit“ zajímavé a přístupné objekty do města spojeného s osudy celé řady významných osobností českého uměleckého světa. Božena Němcová, Bedřich Smetana, Alois Jirásek… jako byste při procházce Litomyšlí listovali vlastivědou pro první stupeň základní školy.

Na Zámecké návrší jsme vystoupali po chodníku s hladkým betonovým povrchem, který lemuje oblouk Jiráskovy ulice. Soubor historických budov, nádvoří a zahrad je opravdu jedinečný, a pokud ho, jako my, zastihnete zalitý teplým podzimním sluncem, určitě mu odpustíte místa s hrubší dlažbou nebo výraznějším sklonem.

Celý komplex prochází postupnou rozsáhlou revitalizací. Zámecký areál, zapsaný od roku 1999 na seznam UNESCO, zásadní opravy teprve čekají, proto vás dnes zavedeme do přilehlé zrekonstruované budovy bývalého piaristického gymnázia. Od jeho zániku ve dvacátých letech minulého století sídlí v barokní stavbě regionální muzeum. Jeho obnova se uskutečnila v letech 2012–2014 podle projektu architekta Josefa Pleskota, který mimochodem navrhl i dnešní podobu dominikánského kláštera svatého Jiljí, jemuž jsme věnovali první díl POVedených Objevů.

Původní budova se rozšířila o moderně pojatý vstupní objekt a suterénní přístavbu, čímž vznikly nové výstavní, ale i společenské prostory a půvabná kavárna s terasou.

Stálá expozice Regionálního muzea představuje pozoruhodné dějiny města v devíti tematických „kabinetech“. Prosvětlené, nepřehlcené místnosti ve třech podlažích propojuje výtah, do kavárny v suterénních prostorách se pak dostanete šikmou schodišťovou plošinou. Na detailní popis přístupnosti muzea se podívejte zde.

Galerie:
POVedené Objevy – Regionální muzeum Litomyšl   POVedené Objevy – Regionální muzeum Litomyšl