ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy – Písecká brána

25. 11. 2019 14:47

l img 20181116 142702Píseckou bránou, která stojí nadohled od Letohrádku královny Anny, neprochází davy turistů jako jejím sousedstvím. Je tak trochu ukrytá  za stromy, mimo hlavní trasy, ale za návštěvu rozhodně stojí.

Písecká brána je totiž jediná dochovaná součást barokního opevnění staré Prahy na levém břehu Vltavy, kterému se říká Mariánské hradby. Roku 1721 ji podle projektu Giovanniho Battisty Alliprandiho postavil mezi baštami svatého Jiří a svaté Ludmily Kryštof Dientzenhofer. Původně se jmenovala Karlova, na počest císaře Karla VI., a později Bruská, podle potoka Brusnice. Současný název vychází z označení zaniklého pražského předměstí.

Památka prošla před pár lety rekonstrukcí a v loňském roce se upravilo i její okolí. Nová fontána ve tvaru vějíře a nově vysazené stromy dotvořily příjemný prostor, kde si můžete v klidu vydechnout po návštěvě značně přetíženého Pražského hradu.

K bráně vede přístup ulicí K Brusce ze dvou směrů: ze severní strany z parku Charlotty Masarykové, z jihu od Královského letohrádku. Okolní je sice převážně dlážděné hrubou dlažbou, ale přístupové chodníky mají povrch z podstatně rovnější mozaiky.

Z obou stran vedou do brány masivní vrata s postranními dveřmi pro pěší. Za vstupem z jižní strany najdete vpravo vchod do příjemné kavárny. U severního vstupu je pak hygienické zázemí se dvěma upravenými kabinami.

Střed samotné brány tvoří zalomený vnitřní průjezd, který poskytuje dostatek prostoru pro komornější akce. Aktuálně tu můžete vidět výstavu Nestáli stranou o českých olympionicích, kteří se výrazně zapojili do celospolečenského dění, a od 1. prosince můžete v Písecké bráně navštívit některý z adventních koncertů. Podrobné informace o přístupnosti objektu najdete, jak jinak, na stránkách Přesbariéry.cz!

Galerie: