ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Přístupný Berlín

14. 12. 2020 13:48

l berlinPřestože mezi evropskými velkoměsty Berlín neoslňuje přehlídkou starobylé architektury, některé lokality můžou dokonce působit betonovým, oprýskaným až špinavým dojmem, má toto město něco výjimečného, co se zrodilo z prolnutí pohnuté minulosti a avantgardní přítomnosti. Je to jeho strhující atmosféra s celou paletou subkulturních projevů a alternativního umění, které přirozeně existují vedle slavných klasických muzeí a skvělých staveb architektonických es.

Na německé metropoli je také velmi sympatické, jak se na řadě míst formou výstav a památníků s pokorou vyrovnává se svou nacistickou i socialistickou historií.

Pokud se rozhodnete Berlín navštívit, udělejte si na to čas. Kromě svérázné kultury je tu totiž opravdu hodně dobrých kaváren, kde si můžete celé dopoledne číst knihu a nasávat atmosféru. Najdete tu také skvělou gastronomii s růžnými etnickými vlivy, food markety atakdále.

Do Berlína jezdí z pražského Hlavního nádraží několik EC spojů denně. Cesta bez přestupů trvá čtyři hodiny a pár minut. Hlavní nádraží v Berlíně je poměrně moderní a bezbariérové. Nachází se v pěší vzdálenosti od  jednoho z nejznámějších symbolů Německa, budovy Říšského sněmu (Reichstag) se skleněnou kopulí. Budova je bezbariérová a rozhodně stojí za návštěvu.Tu si ovšem musíte objednat v předstihu!

Ať už ale zaměříte svou pozornost jakýmkoliv směrem, docela dobře vám pomůže informační portál Travelable Berlin, který přehledně (v angličtině nebo v němčině) podává informace o dopravě, kulturních a turistických atraktivitách, ale i půjčovnách kompenzačních pomůcek a místech, kde vám v případě poruchy opraví vozík.

Berlín má některé podobné problémy s přístupností hromadné dopravy jako Praha. Například místní metro disponuje různými typy vozidel. Pro nástup do starších typů se musí vysunout rampa v přední části nástupiště. Moderní vlaky jsou sice nízkopodlažní, ale v závislosti na stanici může vznikat mezi nástupištěm a metrem poměrně široká mezera. Prostě jako v Praze. Podrobné informace a praktický plánovač cesty je k dispozici na webu S-Bahn Berlin.

Zajímavé tipy a rady na cestu najdete také na stránkách Sage Traveling.

Obecně lze shrnout, že široké berlínské ulice mají docela slušné povrchy, což je mimochodem společný rys evropských měst, která zažila za druhé světové války těžké bombardování. Kočičích hlav tu zkrátka moc nenajdete.

Pěkné dny a inspiraci na dobrodružné cesty vám přeje POV!

Galerie:
Přístupný Berlín   Přístupný Berlín