ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Přístupná Budapešť

22. 12. 2020 13:25

l 20200825 215237Pokud byste chtěli zažít něco se špetkou orientu, vydejte se přímým vlakovým spojem z Prahy do Budapešti. Město, kterým procházely dějiny, nedělá exotickým jen maďarština, v níž ani při zoufalé snaze nenajdete nic povědomého. Orientální šmrnc dávají této metropoli i turecké lázně ještě z osmanských dob nebo svérázné secesní budovy zdobené jakoby lidovými výšivkami a blízkovýchodními vzory. A samozřejmě také temperamentní, ale srdečná povaha zdejších obyvatel.

Cesta z Prahy do Budapešti trvá šest a půl hodiny. Vlak EC Metropolitan, který disponuje vozem vhodným pro přepravu cestujících na vozíku, vás zaveze na Nyugati pályaudvar (neboli Západní nádraží, není ta maďarština kouzelná?!), což je prakticky v centru.

Výprava do Budapešti pro vás může mít dobrodružný ráz i z jiné perspektivy. V maďarské metropoli sice uvidíte celou řadu dobře provedených bezbariérových prvků, (jako například tramvajovou zastávku před budovou Parlamentu), ale počítejte s tím, že město má své výzvy. Přestože jsou tu snahy o zlepšení přístupnosti viditelné, je tu v tomto ohledu stále ještě co dělat. Hezkou poznámkou to ve svém velmi užitečném článku glosuje blogerka Tali: Narazíte-li v Budapešti na bezbariérový záchod, použijte ho! Nevíte, kdy objevíte další.

Jenže nechat se odradit by byla opravdu škoda, protože Budapešť je jedním slovem charismatická.

Pro cestovatele na vozíku se zdá být přívětivější převážně rovinatá levobřežní Pešť, kde je i Západní nádraží. Inspirativní turistický okruh najdete pod tímto odkazem. Začíná na noblesní Andrássyho třídě, postavené po vzoru pařížských bulvárů a pojmenované po prvním ministerském předsedovi Uherského království, který podle historických drbů učaroval svým maďarským šarmem rakouské císařovně Sissi. Třída má rovné široké chodníky, převážně s asfaltovým povrchem. Na trase také uvidíte baziliku sv. Štěpána, Řetězový most, náměstí Vörösmarty, dunajské nábřeží, spoustu kaváren, restaurací a pravda, i pár hrubších dlažebních kostek a nedokonalých nájezdů na chodník. Se silnějším doprovodem, který unese i následky těžkého maďarského vína, to ale určitě zvládnete.

V Budapešti nemusí být snadné najít opravdu bezbariérové ubytování. Pár docela spolehlivých tipů i s ilustrativními fotografiemi najdete na webu agentury Sage Travelling. Něco lze vypátrat i pomocí aplikace Booking.com, kde si můžete zaškrtnout v nabídce Zařízení bezbariérové možnosti. Tyto informace bohužel nejsou samy o sobě příliš spolehlivé. Z poměrně obsáhlých fotogalerií ubytovacích zařízení včetně koupelen si alespoň můžete udělat vlastní názor.

A ještě jeden užitečný tip. V Budapešti provozuje individuální přepravu taková obdoba našeho Handicap Transportu, společnost Paratrans. Má mikrobusy s výklopnými rampami a přehledný web v angličtině.

Krásné Vánoce a inspiraci na dobrodružné cesty v příštím roce vám přeje POV!

Galerie: