ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Úprava tramvajové zastávky Hlavní nádraží

7. 4. 2022 9:45

l 20220407 090804Před pár dny se zprovoznil upravený tramvajový ostrůvek zastávky Hlavní nádraží v ulici Bolzanova. Upozornil na to náměstek primátora Adam Scheinherr ve svém facebookovém příspěvku.

Úprava enormně frekventované zastávky v blízkosti vlakového nádraží a stanice metra byla opravdu potřeba. Ostrůvek (ve směru do centra) byl kapacitně nedostatečný a ve špičkách se na něm lidé tísnili. Pro cestující na vozíku představoval velký problém i úzký průjezd z přilehlého přechodu na nástupiště kolem označníku. Díky rozšíření nástupiště vznikla možnost objet označník z druhé strany.

Celkové vyznění rekonstrukce zastávky je ale bohužel nedostatečné a provizorní. Nájezd na nástupiště se nepodařilo udělat kvalitně. Tvarově rozdílná směs dlažby a obruby vytváří hluboké nepravidelné spáry v kritickém místě, chybí hmatové prvky.

Legislativa to sice nevyžaduje, ale ostrůvek jako je tento by si určitě zasloužil bezbariérový přístup i na druhém konci nástupiště, kde přilehlý přechod přímo navazuje na komunikaci vedoucí od budovy nádraží. Cestující na vozíku nebo s kočárkem by tak nemuseli kličkovat kolem sloupku s jízdními řády, u kterého je kumulace lidí obvykle největší.

Problémem přechodných nebo nedotažených úprav je ve veřejném prostoru to, že zůstanou roky beze změny…

Galerie:
Úprava tramvajové zastávky Hlavní nádraží   Úprava tramvajové zastávky Hlavní nádraží   Úprava tramvajové zastávky Hlavní nádraží   Úprava tramvajové zastávky Hlavní nádraží   Úprava tramvajové zastávky Hlavní nádraží