ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Praha a koloběžky

24. 6. 2022 12:36

l img 20200212 170648Ulice hlavního města se potýkají několik posledních let s novým fenoménem: elektrickými koloběžkami.

Problém je, že jejich uživatelé se pohybují i na komunikacích pro pěší velkou rychlostí a po skončení jízdy koloběžky odkládají kdekoliv. Vznikají tak bariéry na pěších komunikacích a na veřejném prostranství, které omezují, komplikují samostatný a bezpečný pohyb zrakově a pohybově znevýhodněných chodců. Odložené koloběžky často blokují vodicí linie, přechody, přístup k zastávkám hromadné dopravy, ale i jiná místa.

Odpovědnost v případě nehody pak nese podle občanského zákoníku provozovatel, tedy společnosti nabízející krátkodobý pronájem koloběžek.

Z pohledu silničního a dalšího provozu koloběžky spadají podle konstrukční rychlosti a výkonu buď do kategorie jízdních kol, nebo mohou být klasifikovány jako motorová vozidla, přesáhne-li jejich maximální rychlost 25 km/h a výkon 1 kW.
V obou případech však koloběžky nepatří  na chodník a pěší zónu, kde je v realitě stále poměrně často vídáme.

Vzhledem k narůstajícím problémům s odkládáním a parkováním elektrokoloběžek na komunikacích pro chodce v Praze, zavedla firma LIME ČR (pronajímatel a majitel) kontaktní způsob. V případě, že narazíte na nevhodně, chybně nebo nebezpečně zaparkovanou elektrokoloběžku na komunikaci pro chodce, kontaktujte operátora společnosti na telefonní lince 910 880 047 mezi 8:00 - 18:00, v ostatních hodinách je možné napsat email na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

(Zdrojový článek: https://www.sons.cz/Praha-a-kolobezky-P4006829.html)

Galerie: