ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku

28. 8. 2023 15:48

l 20230825 141345V polovině srpna proběhla společná schůzka POV, NRZP a zástupců Českých drah.

Důvodem jednání bylo hned několik problematických bodů, které komplikují cestujícím na vozíku přepravu vlakem, mimo jiné poruchovost a nízká nosnost vlakových plošin (např. v soupravách Elefant) nebo nedostatky objednávkového systému.

Zástupci ČD slíbili, že znovu otevřou jednání na téma velikosti přepravitelného vozíku a včasnou informovanost cestujícího v případě zjištění poruchy plošiny.

Zlepšení ve Středočeském kraji by mohlo přinést nahrazení části Elefantů soupravami RegioFox.

Zkušební provoz Foxů byl 15. srpna zahájen na linkách S 75 a S 6 mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.

Oproti Elefantům mají Foxy výsuvnou rampu, která překrývá spáru mezi vlakem a nástupištěm. U zrekonstruovaných nádraží, kde jsou podle platné legislativy nástupiště vysoká 55 cm, je nástup a výstup cestujícího na vozíku snadný a nevyžaduje asistenci strojvedoucího, jako v případě plošin. U nižších nástupišť se používají rampy, které nainstaluje vlaková četa. K dispozici jsou dvě vyhrazená místa a prostorné bezbariérové WC.

Přestože se problematické Elefanty budou postupně nahrazovat, jezdit budou podle informace ČD až do roku 2040.

Galerie:
Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku   Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku   Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku   Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku   Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku   Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku   Jednání s Českými drahami o přepravě cestujících na vozíku