ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy – Národní muzeum: propojovací tunel

11. 11. 2019 17:59

l img 0880Na třicáté výročí sametové revoluce se otevře propojovací podzemní chodba mezi Národním muzeem a sousedící budovou bývalého Federálního shromáždění. Ta dnes také patří k muzeu.

Tunel, který od 18. listopadu bude zajišťovat pohodlný bezbariérový přístup, vede pod Vinohradskou třídou. Vznikl v rámci rozsáhlé rekonstrukce historické budovy, jejíž hlavní etapu uzavřelo loni slavnostní otevření muzea při příležitost stého výročí vzniku republiky.

Spojovací chodba není ale jen průchozím koridorem. Je zároveň multimediálním prostorem, který vás vtáhne do architektonického vývoje i dějinných událostí Václavského náměstí. Tunel ústí v levém bočním traktu historické budovy u dvou výtahů. Ty vás vyvezou do postranní zastřešené dvorany s odpočinkovou zónou, kde najdete kavárnu a muzejní obchod. Nově zpřístupněná dvorana i její dvojče na pravé straně budovy jsou mimochodem jednou z věcí, které současná rekonstrukce přinesla. Obnova muzea respektovala původní plány Josefa Schulze z 19. století a „oprášila“ řadu původních prvků, třeba  krásné skleněné stropy se zdobením, kvůli kterým je skvělým zážitkem vidět už jen samotnou budovu.

S ohledem na neobyčejnou náročnost rekonstrukčních a restaurátorských prací se návštěvníkům zpřístupňují jednotlivé expozice postupně. Všechny výstavní prostory obou budov by měly být otevřené v polovině roku 2020.

Už příští týden ale můžete vidět na opravených plochách mezi muzejními budovami interaktivní výstavu, kterou připravuje Národní muzeum společně s Českým rozhlasem, nebo videomapping na průčelí historické budovy. V týdnu od 18. do 24. 11. bude otevřeno zdarma. O aktuálním programu se dočtete více na stránkách Národního muzea.

Více o přístupnosti Národního muzea naleznete zde.

Galerie: