ikona objektyOBJEKTY

služby, kultura, zdravotnictví ...

ikona dopravaDOPRAVA

individuální a hromadná

ikona zelenZELEŇ

zahrady, parky,
stezky

ikona mapaMAPA

systém zobrazení objektů na mapě

CZ / EN

POVedené Objevy - Kubistická kavárna Grand Café Orient

18. 11. 2019 14:53

l dscn3650Dnes vás opět pozveme do jedné z našich oblíbených kaváren v centru Prahy. Stylový kubistický podnik je údajně jediným svého druhu na světě.

Grand Café Orient se nachází se v prvním patře domu U Černé Matky Boží v Celetné ulici. Celá budova, ve které v roce 2015 Uměleckoprůmyslové museum obnovilo expozici kubismu, je mimořádná a pozoruhodná. Významná stavba Josefa Gočára i výstavy v jejich prostorách představují společně český kubismus jako styl ideově propojující volné a užité umění s architekturou.

Ale zpět ke kavárně. Její původní interiér navrhl Gočár včetně lustrů a dalších zdobných kovových prvků. Po desetiletém provozu byla ale kavárna přestavěná na kanceláře, protože její kubistický styl začal být nemoderní. Podnik se podařilo oživit až počátkem milénia. Rekonstrukce prostor vycházela přísně z archivních fotografií a dobových náčrtků.

Dnes si v kavárně, která má přes veškerou svou stylovost příjemnou civilní atmosféru, můžete dát ke kávě například zdejší unikát – kubistický věneček. Několikrát do roka se tu konají i přednášky o architektuře určené veřejnosti.

Do kavárny se dostanete pohodlně výtahem, který najdete na konci vstupní chodby domu. Součástí interiéru kavárny jsou sice pouze běžné toalety, ale využít můžete bezbariérové kabiny ve druhém a třetím patře. Více o přístupnosti Grand Café Orient naleznete zde.